Hoppa till innehållAftonbladet

Idag Smörgåstårtans dag, imorgon Ostkakans dag

Ny kokbok med Medelhavsmat från Kreta

Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren ger ut en ny kokbok

Uppdaterad 2019-09-10 | Publicerad 2019-05-08

Jill och Marias taverna – Jill Johnson och Maria Molin Ljunggren har samlat sina bästa recept från Kreta, ön de båda älskar och där de gärna tillbringar så mycket tid som möjligt. Här är fem härliga recept ur boken.

Citronkyckling med potatis

Citronkyckling – en rätt som alla älskar enligt Jill och Maria

Läckra kåldolmar i citronsås.

Kåldolmar i citronsås – den pigga citronsåsen sätter fart på kåldolmarna

Jills sötpotatis med chili och spenat går lätt att variera.

Jill Johnsons sötpotatis med chili och spenat – den här rätten lagar Jill minst tre gånger i månaden

Auberginedipp och kaviardipp passar perfekt att doppa bröd i.

Auberginedipp och kaviardipp – härliga grekiska röror

Maria och Jill trivs på Kreta.

Artisten Jill Johnson och musikentreprenören Maria Molin Ljunggren firar 25-års jubileum i år, de har arbetat ihop i 25 år men de har känt varandra ännu längre. Och ett jubileum måste ju firas tyckte både Jill och Maria.

– Vi ville göra ett av de där hjärteprojekten som vi har pratat om så länge, säger Maria. Den här kokboken pratade vi om redan för 10–15 år sedan.

– När vi gjorde vår första kokbok, Country cooking träffade vi ett team från bokförlaget och blev så förälskade i dem. Teamet bakom boken består bara av kvinnor och våra mammor var också med under projektet, säger Jill.

Jill och Maria Molin Ljunggren tillbringar så mycket tid de bara kan på Kreta i den lilla byn Máleme utanför Chania. Marias make, Bobby Ljunggren, är halvgrek och har sina rötter på Kreta.

– Jag besökte Kreta för första gången för 26 år sedan och jag tror att min man Bobby blev lite chockad över hur förälskad jag blev i ön, säger Maria. Han hade inte varit där på några år. Det fanns något där som hela tiden drog mig tillbaka dit. Så har det blivit för hela vår familj nu, Våra barn känner sig inte hela om de inte får åka till Kreta åtminstone en gång om året. Det är något som griper tag om ens hjärta.

Maria bjöd ner Jill och hennes familj till Kreta och även de blev förälskade i ön och köpte så småningom en lägenhet nära Maria och Bobby.

– När jag väl kom hit blev jag mottagen med samma generösa och genuina gästfrihet som i Nashville, säger Jill. Ingen annanstans i världen känner jag mig lika avslappnad. Jag går omkring osminkad i löst sittande strandkläder och bikini, dag ut och dag in. Det enda jag gör är att promenera, sola, träna, umgås, sova och äta. Allt handlar om mat, vila och bara hänga. I den ordningen.

På Kreta samlar de kraft och njuter av det enkla och okomplicerade livet. Och så maten så klart, Kreta kallas för Medelhavsmatens vagga, men kretensk mat är inte samma sak som grekisk. På Kreta värnar man sin särart och sitt hälsosamma kulinariska arv. Här kretsar det mesta runt maten och det sociala livet.

Kreta har med sitt läge varit utsatt för erövringar och invasioner under årtusenden från bland annat Balkan, Romarriket, Arabiska halvön, , Osmanska riket, Turkiet och senast Tyskland under andra världskriget. Men kretensarna har hela tiden stolt hållit fast vid sina traditioner och matlagning.

Maria och maken Bobby har nyligen köpt ett äldre hus och renoverat det och följer med spänning vad som dyker upp i trädgården.

– När vi tog över huset var trädgården helt igenväxt, ingen hade bott där på 10 år. Det fanns till exempel 56 apelsinträd. Nu har vi inte kvar alla för då hade inte huset fått plats men det är så kul att se vad som växer i trädgården, säger Maria. Men vi har nog alla citrusfrukter i trädgården.

– Jag har plockat fikon i Marias trädgård. Och hon har paprika, tomater, aubergine och oregano, säger Jill.

Det är ingen slump att det är allra mest kvinnor i boken. 1935 startades nätverket Ladies of Máleme på Kreta som hjälper fattiga och utsatta. De lagar mat, ordnar fester och säljer bakverk. Alla pengar går till välgörenhet. Men det handlar lika mycket om det sociala. Gemenskapen och tryggheten i att alltid ha någon som lyssnar och stöttar.

– Det är ett otroligt härligt nätverk som sätter en så stor stolthet i sin matlagning, säger Maria. När vi skulle göra kokboken hade vi förberett så mycket det gick och åkte runt till små ”hubbar” för att laga mat och fotografera. Utan dem hade det inte blivit någon kokbok.

På Kreta växer över 35 miljoner olivträd, en fjärdedel av Kreta är täckt av de vackra, knotiga träden med silverfärgade blad. I flera tusen år har olivoljan smort Kretas kugghjul och varit viktig, inte bara i maten, utan även för ekonomin och kulturen. Det är inte alls ovanligt att kretensaren börjar dagen med ett glas olivolja, för hälsans skull.

Maträtterna runt om ön är ungefär de samma men varje kokerska har sitt eget recept.

– Som tzatziki, hur svårt kan det vara att hålla sig till receptet. Men den smakar ju olika vart du än kommer, säger Jill. I boken har vi ett recept på tzatziki med dill och vinäger och det hade jag aldrig provat förut.

– Fava, Kretas motsvarighet till hummus, är också ett sådant där recept som kan skilja sig mycket från restaurang till restaurang. Vissa kan lägga lite fisk på toppen medan andra har karamelliserad lök, säger Maria.

– Ja, och ibland är den väldigt lös och på andra ställen är den hård som kallt potatismos, säger Jill.

Inspirationen till mat och matlagning har både Maria och Jill med sig hemifrån. Jills mamma lagade mycket mat och var nyfiken på nya ingredienser och rätter.

– Vi åt ofta mat som mina kompisar inte åt, säger Jill. Currygrytor till exempel. Och det var alltid mycket mat på festerna, stora bufféer. Min syster gillar också att laga mat så vi är flera kvinnor i familjen som har ett stort matintresse.

Under Marias barndom samlades man ofta i stora sällskap runt matbordet och man tog fram det man hade,.

– Det behövde inte vara så märkvärdigt men det var alltid väldigt vällagat, säger Maria. Fokus låg på att man skulle äta rejält, nyttigt och bra och man ska bli mätt. Det har aldrig funnits utrymme för överpretentiös mat.

Jill gör gärna långkok på höna som hon beställer från Göteborg och serverar med currysås. Lergrytan går också varm i Jills kök.

– Det jag gillar med lergrytan är att det aldrig kokar torrt, det droppar ju tillbaka hela tiden och blir så himla gott, säger Jill.

Att de ofta landar i diskussioner och utläggningar om mat har nog med deras kreativa yrken att göra tror Maria.

– Man kastar upp tusen bollar och man vet aldrig riktigt var de landar och vilka kommer att ge ett resultat säger Maria. Men när vi står och rör i grytorna så får vi ett konkret resultat varje dag. På så vis blir det en avkoppling i det. För mig är det meditativt att laga mat.

Har ni något favoritrecept i kokboken?

– Oj vad svårt, men får jag bara välja ett måste jag nog slå ett slag för citronkycklingen, säger Jill. Den är så pass enkel men känns samtidigt så lyxig. Man slänger in en kyckling på en plåt med potatis och pressar över en massa citronsaft och olivolja och så blir det en festmåltid. Sedan finns det ett recept med kåldolmar i citronsås som är väldigt goda men de kräver lite mer pyssel.

Maria har svårt att välja någon enskild favorit men det finns flera hon inte skulle vilja vara utan.

– Favaröran till exempel som man kan variera så mycket. Sedan håller jag med Jill. Det finns nog ingen rätt som har fyllt så många funktioner som citronkycklingen. Det är lätt att få folk att ramla dit på den, alla älskar den.

När de lämnar Kreta ser både Jill och Maria till att få med sig kryddor hem.

– Jag åker aldrig hem utan att ta med torkad oregano, säger Jill. Den går inte att jämföra med den som finns i Sverige. Och basilikan smakar lite mer som thaibasilika och den växer som attan. Sätter man den i vatten så har den rötter på tre dagar. Jag använder den mer till att göra het mat med chili, ingefära och vitlök, då kryddar den till det på ett bra sätt. Och pesto passar den också bra till.

Maria har många kryddor i sin nya trädgård som hon planerar att plocka och torka i sommar.

– Jag har väldigt många olika sorters mynta. Dels de som är goda i matlagningen men också till lemonad och drinkar.

Fakta:

Jill Johnson

Yrke: artist

Bor: Borås, Stockholm, Maleme och Ängelholm

Aktuell: Släppt ett vin som heter Nashvilles stories, turnén My Remedy, medverkar i Så mycket bättres 10-års jubileum , nytt album i slutet av sommaren.

Maria Molin Ljunggren

Yrke: Entreprenör i musikbranschen

Bor: Enskede

Aktuell: Musik är min vardag. Kokboken Jill & Marias taverna.

Följ ämnen i artikeln