Annons
Mutti

Gör som italienarna – därför är cucina povera för de smarta

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Få ingredienser men stora smaker. När italienaren själv får välja handlar matlagning ofta om att trolla fram mycket ur lite. Här är ett recept på vardagslycka för hösten.

Många tycks må bra av Medelhavsmaten. Hälsosamma råvaror som tomater, olivolja och olika baljväxter kan förstås också göra underverk för smaklökarna. Historiskt har tomaten haft en särställning som bas i många av de mest ikoniska italienska maträtterna; en konst och kärlek till mat och plånbok ofta baserad på enkla förhållanden. Så föddes det genuina och högst smakrika fattigmansköket cucina povera.

Mustig matregion

Den italienska producenten Mutti har gjort tomater för italienarna i 125 år. Baserade i byn Basilicanova utanför Parma, i den milt sagt mustiga matregionen Emilia Romagna, är man i dag världskända för sina olika produkter helt baserade på färska tomater. Den här helt rena naturprodukten hämtas från runt 800 familjer av italienska odlare. Och det enda som tillsätts är sötman från den italienska solen, den som får tomaterna att mogna ute på fälten.

– För att säkra kvaliteten betalar vi ett högre pris än våra konkurrenter till bönderna för att få de mest högkvalitativa tomaterna. Bönderna får bättre betalt – och vi får det bästa av skörden. Mutti är också den enda tillverkaren som gör tre kvalitetskontroller på sorteringslinjen – allt för att säkerställa att bara de mest mogna och sötaste tomaterna blir tomatprodukter, förklarar Muttis chefsagronom Fabio Bassi.

Fabio Bassi ute på fältet och för att inspektera säsongens solmogna tomater.

Respekt för råvaran

Han menar att cucina povera genomsyrar hela företagets filosofi, oavsett vilken tomatbaserad produkt som Mutti skapar.

– Fokusera på en enda sak som du älskar, det är cucina povera för mig. Att ha total respekt för råvaran och sedan maximera smakerna. Därför försöker vi hela tiden skapa produkter som ligger så nära som möjligt den helt fräscha smaken av solmogna, färska tomater, fortsätter Fabio Bassi.

Den magiska matdalen

Mutti, som grundades av bröderna Marcellino och Callisto år 1899, är djupt förankrade i det lantliga landskap runt Parma som numera går under smeknamnet Food Valley. I den här magiska matdalen görs även världsberömd parmesanost och lufttorkad skinka, liksom den bästa balsamvinägern.

– Vi är måna om våra långvariga rötter här i hjärtat av Food Valley. Utan goda jordar skulle vi inte kunna odla några välsmakande tomater. Därför följer naturen med oss i allt vi gör, från växtföljd till droppbevattning. Och viktigast av allt, helt i cucina poveras andra: Ingenting får gå till spillo. Tomater som inte går igenom våra strikta kvalitetstester, mer än 600 000 per år, blir till biogas eller som föda till djuren på traktens bondgårdar, säger Fabio Bassi.

Vinterns favoriträtt

Men Mutti är förstås mer än bara tomater. Företagets egen receptmakande mästerkock Carlo Casoni inspirerar gärna vardagskockar runt världen till hur vi med några enkla tricks kan skapa riktigt härliga måltider.

– Det bästa med cucina povera är att det inte är svårt. Med en enkel, god råvara kan man till exempel lyfta gårdagens rester eller skapa en läcker måltid med bara tre ingredienser. Min favoriträtt nu inför vintern är pappa al pomodoro, en toskansk tomatsoppa gjord på gammalt bröd som jag kombinerar med Muttis söta Passata, som är en smart hjälpreda i köket inte minst för barnfamiljer. Passatan är sammetslen och lägger till en läcker sötma i vilket recept som helst, säger Carlo Casoni.

Carlo Casoni är Muttis chefskock och nyfikna receptmakare.

Recept på vardagslycka: Tagliatelle alla Bolognese

Några av de mest ikoniska italienska cucina povera-rätterna smakar lika bra hemma som på restaurang. Här tipsar Carlo Casoni om sin tolkning av en klassisk Tagliatelle alla Bolognese.

Muttis chefskock Carlo Casoni bjuder på sitt bästa Bolognese-recept.

INGREDIENSER FÖR 4 PERSONER:

  • 1 matsked olivolja
  • 100 g pancetta
  • 400 g nötfärs
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 matskedar Mutti Verdurine tomatpuré med grönsaker
  • 2 flaskor (800 g) Mutti Passata
  • 2 teskedar salt
  • 400 g tagliatelle pasta
  • Parmesanost för servering

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hetta upp olivoljan i en panna.
  2. Skär pancettan i små kuber och fräs dem.
  3. Tillsätt och bryn nötfärsen. Häll i vinet och låt det puttra en stund.
  4. Rör i Mutti Verdurine tomatpuré med grönsaker och Passatan. Smaka av med salt och låt allt sjuda i 30 minuter. Rör om då och då.
  5. Koka tagliatellepastan al dente i saltat vatten.
  6. Häll av vattnet och blanda ner i såsen.
  7. Servera tillsammans med riven parmesanost.

Godare med Dante

Under hösten är Mutti också stolt sponsor av programmet Dantes Italien som sänds på tv-kanalen Godare. I tv-serien landar den italienskättade svenske kocken Dante Zia bland annat mitt i detta matglada Mutti-landskap som är Parma i regionen Emilia Romagna.

– Regionen är präglad av parmesanostarna, den lufttorkade skinkan och förstås sina tomater. Mutti är också väl förankrade i det här landskapet. I över 125 år har vi pressat det allra mest smakfulla ur tomaterna härifrån, säger Emma Vuorenmaa, marketing manager för Mutti Norden.

Uppdaterad 13.41 | Publicerad 2024-11-05 15.31

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Karin Schmidt, Martin Schori och Magnus Herbertsson
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET