Samhällskontraktet utmanas i Härnösand
Med rätt skäl för sitt ilskna uppror
I går samlades upp emot 25 000 människor i Härnösand – en ort där drygt 17 000 människor bor – under parollen ”Ådalen reser sig”.
Gudstjänster i Resele och Junsele ställdes in och församlingsmedlemmar bussades till Härnösand. Förre statsministern, 90-årige Thorbjörn Fälldin, inkom med en hälsning till demonstranterna: ””Ge inte upp!”
Vad handlar det om?
Sjukvård och pengar.
Det ekonomiska läget i Västernorrland är akut. Under flera år har landstinget dragits med ett ekonomiskt underskott som bara vuxit och allra värst har det varit för hälso- och sjukvården.
I höstas lade så ledningen för landstinget ett förslag som innebar kraftiga besparingar, främst på specialistvården och sjukhuset i Sollefteå. I oktober demonstrerade mellan 10 000 och 14 000 personer i grannorten Kramfors och man lovade ett omtag.
Ansvariga tjänstemän har avgått, politiker har lämnat i protest och partipiskorna har snärtat. Samtidigt har grävande journalistik på sajten LVN Leaks – som drivs av en kommunikationsstrateg i Sollefteå – undergrävt de argument politikerna anfört för besparingsprogrammen.
Inkompetent styre
Landstingets styre har kommit att framstå som maktfullkomligt, okänsligt, lomhört och inkompetent. Det har inte fått den folkliga ilskan att svalna.
Landstingets sparförslag på 160 miljoner kronor inom specialistvården ska klubbas i veckan. Akuta ortopediska operationer ska flyttas från Sollefteå till Örnsköldsvik. Rehabmedicin ska flyttas från Härnösand till Sundsvall.
Demonstranterna på Stora Torget i Härnösand har argumenten på sin sida: Vårdbehovet i Ådalen är stort, men avstånden mellan centralorterna är större. Patientsäkerheten hotas om folk tvingas färdas i timmar för vård. Samtidigt varnar företagarorganisationer för att näringsliv, handel och turism i Ådalen kommer stagnera när välfärden avlövas.
Inte råd med splittring
Vår skattefinansierade sjukvård har bara legitimitet om den kan leva upp till hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf om god vård på lika villkor för hela befolkningen.
Landstingspolitikerna är förvisso fångade i den ekonomiska realitet som råder i utflyttningslän, men till slut måste det som sker i glesbygden bli en angelägenhet även för Stockholms politiker.
Priset för ett samhälle som inte längre håller ihop har vi verkligen inte råd med.
Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.