Erik Ullenhags pinsamheter

Publicerad 2012-09-04

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Det här är effekten av en politik som Ullenhags regering drivit sedan den tillträdde för sex år sedan”

UTE I VERKLIGHETEN  Erik Ullenhag med sitt sällskap var i förrgår i Tensta för att informera om regeringens nya satsning i nio svenska kommuner. Totalt handlar det om 100 miljoner kronor som ska fördelas jämnt i 15 svaga stadsdelar för att skapa arbete och höja betygen.

De senaste dagarna har integrations­minister Erik Ullenhag (FP) beretts plats i rampljuset. Han har skrivit debattartiklar, han har gett intervjuer, han har hållit presskonferenser.

I förrgår var han i stockholmsförorten Tensta på marknad. I går for han ut till Tensta igen, nu för att titta närmare på en vårdcentral. Pressfotograferna hade han förstås i hälarna.

100 miljoner till 15 stadsdelar

Det drar ihop sig till budgetpromenad för Anders Borg. Men innan finans­ministern kan vanka från finansdepartementet till riksdagen med sin nådiga ­lunta måste de andra ministrarna få visa upp hur framgångsrika de varit i budgetförhandlingarna, hur mycket pengar ­deras områden fått.

Det är det Ullenhag håller på med nu. Nästa år ska 100 miljoner betalas ut till 15 socialt svaga stadsdelar i nio kommuner – däribland just Tensta. Syftet är att få fler i arbete, få upp betygen och få ner socialbidragsutbetalningarna. Mest går till de som presterar bäst, som en morot.

Förebilden för Ullenhag är Järvalyftet. Förortsprojektet sjösattes 2007 av den borgerliga majoriteten i Stockholm. Då satsades miljarder på att bryta utanförskapet – Ullenhag ger varje stadsdel ­cirka 6,6 miljoner. Det är rent pinsamt.

I våras kunde Svenska Dagbladet visa att de viktigaste målen med Järvalyftet – förbättrade skolresultat och minskad ­arbetslöshet – inte har uppnåtts. Pengar har hällts över projekt som aldrig blivit av och den politiska styrningen har varit nästan helt frånvarande.

Ökade klyftor

De senaste åren har klyftorna ökat i Sverige och värst har utvecklingen ­varit i de stadsdelar Erik Ullenhag nu vill ­lyfta. 60 procent av alla utlandsfödda ensamstående föräldrar har låg ekonomisk standard. Det är en tredubbling sedan 2001. I barnhushåll med två föräldrar av utländsk bakgrund är andelen fattiga också mycket hög, närmare 40 procent.

OECD pekar på att det svenska skatte- och socialförsäkringssystemet tidigare jämnade ut klyftor väl, men i dag är den omfördelande effekten nästan helt bortblåst. Hårdast drabbas, förstås, de som redan har det svårt.

Småpengar i det stora hela

Det här är effekten av en politik som Erik Ullenhags regering drivit sedan den tillträdde för sex år sedan: urholkad a-kassa, utförsäkringar, skattelättnader för de som tjänar bäst. Samtidigt ökar arbetslösheten och andelen elever utan gymnasiebehörighet.

De 6,6 miljoner kronor Ullenhag nu ger till 15 olika stadsdelar kommer knappast kunna vända den utvecklingen. Det är småpengar i sammanhanget.

Det går inte att beskriva det här som någon särskilt offensiv satsning. Det blir en punktinsats, ett slag i luften.