Pengar mot makt - så fungerar kapitalism
Visst kan staten ta över företag
Kampen mot coronapandemin är en kraftansträngning för hela samhället. Vårdpersonal har jobbat omänskligt långa skift, riskgrupper har tvingats avstå från kontakten med sina närmaste och vardagen har vänts upp och ner för så många.
Under våren visade regering och riksdag upp en handlingskraft som vi knappast sett förut. Det talades rent av om borgfred. Nya stödsystem arbetades fram i rekordtakt och Magdalena Andersson kunde med riksgäldens hjälp trolla fram hundratals miljarder för att dämpa virusets skadeverkningar.
Precis som andra hot utifrån har coronapandemin lockat fram ett gemensamt ansvar för vårt samhälle.
I veckan har tidningen Arbetet publicerat en granskning som visar att många företag som nu fått stöd för att klara krisen gjort stora vinster de senaste åren. Vissa har dessutom gjort jätteutdelningar till sina aktieägare.
Till Arbetet säger Magdalena Andersson att inget företag hade kunnat förutse en kris av den här omfattningen. Hon har naturligtvis rätt. Ingen av oss anade att det som händer nu skulle komma.
Frågan är, betyder det att företagens ägare kan svära sig fria? Betyder det att inte aktieägare har ett ansvar när företagen kämpar sig igenom en kris?
Det kan inte vara den rimliga slutsatsen.
Statens insatser för att stötta näringslivet är viktiga. Permitteringsstödet kommer att rädda tusentals jobb. Sverige är bättre rustat när tiderna blir ljusare. Samma sak kan sägas om omställningsstödet, även om bara en liten del av pengarna använts ännu.
Moderatledaren Ulf Kristersson skulle antagligen kalla det socialism
Men samhällsstöd måste också innebära ett åtagande från företagens ägare. Det kommer inte att gå att dela ut pengar som tidigare ens efter juni nästa år. Då upphör dagens regler som förbjuder aktieutdelningar i bolag som fått stöd.
Skulle det inte fungera kan skattebetalarna ställa krav nästa gång näringslivet knackar på dörren hos finansministern. Stödet kan betalas ut som lån. Gärna på fördelaktiga villkor, men med garantier.
Dessutom går det att ta över ägandet i företag som behöver räddas.
Moderatledaren Ulf Kristersson och Svenskt Näringslivs Jan-Olof Jacke skulle antagligen kalla det socialism. I själva verket är det motsatsen.
Riskkapital mot aktier, pengar mot makt och avkastning. Det är precis som kapitalismen är tänkt.
Så har dessutom svenska politiker resonerat när det handlat om banker, och så resonerar man i dag när det gäller det krisande SAS.
Statens insatser för att rädda jobb och företag är nödvändiga. Det kommer att behövas ändå större satsningar för att få ekonomin på fötter. Men vi kommer också att behöva diskutera vilket samhällsansvar företagens ägare visar.