Det går visst att lösa krisen i vården, Ulf

På Lunds barnsjukhus får de bättre arbetsvillkor

På barnsjukhuset i Lund har 13 av 20 sjuksköterskor dragit tillbaka sina uppsägningar efter löfte om bättre arbetsvillkor.

Föreställ dig att ditt eller någon närståendes barn tvingas till en farlig operation. Du lägger din tillit i den svenska sjukvårdens trygga famn.

Men personalstyrkan på sjukhusets barnavdelning har minskat med 65 procent. Resten har sagt upp sig för att arbetsvillkoren var för dåliga.

På barnsjukhuset i Lund var exakt det här på väg att hända.

Tidigare i sommar fick 13 av 20 sjuksköterskor nog och sa upp sig i protest mot sjukhusledningen. I ett öppet brev till sjukhusledningen skrev de bland annat:

”Vi älskar vårt arbete, men det här går inte längre och vi har under lång tid försökt få ledningen att förstå!”

Hög arbetsbelastning, omfattande nattberedskap och stillastående löneutveckling låg till grund för uppsägningarna. Både facket och Arbetsmiljöverket har riktat kritik mot sjukhuset och menar att arbetsmiljön varit alltför påfrestande.

Problemen i Lund har pågått under en längre tid. På avdelningen märktes stressymptomen. Personalen hade problem med bröstsmärtor, illamående och huvudvärk.

– Vad händer om alla vi blir sjuka och det inte finns någon? Den frågan kan man också ställa sig utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv, sa skyddsombudet Monica Näslund till SVT förra året.

186 läkare riktade skarp kritik mot sjukhusledningen. ”Ni är ansvariga”, skrev de i ett öppet brev.

Situationen i Lund är knappast unik. Den är snarare regel än undantag i Sverige.

För några veckor sedan avslutades den sjukvårdsstrejk som pågick i två månader. Nedskärningar, personalbrist och en ohållbar arbetsbelastning gjorde att sjukvårdare runtom i landet höjde rösterna. Vårdförbundet krävde en förkortning av arbetstiden och menade att arbetssituationen var ohållbar.

För att vara ett land utan vårdkris tycks vi ha väldigt många kriser i vården.

Under torsdagen kom ett oväntat besked från Lunds barnsjukhus. Sjuksköterskorna drar tillbaka sina uppsägningar. Personalen fick ett löfte om minskad arbetsbelastning från sjukhusledningen.

Tänka sig att lite bättre arbetsvillkor för vårdpersonal kan vara svaret på den vårdkris som, enligt Sveriges statsminister, inte pågår i Sverige.

Att situationen blivit så diger att vårdpersonal vill säga upp sig till följd av ovärdiga arbetsvillkor borde vara en väckarklocka för Ulf Kristersson (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M).

För man verkar vilja jobba kvar i vården om man får vettiga villkor. För att det ska bli verklighet i hela Sverige krävs att vården får mer resurser. Inte att Sveriges kommuner och regioner förväntas trolla med knäna när de går back med tiotals miljarder.

Vad tycker du? Chatta med Rasmus om den svenska vården. Livechatten börjar klockan 09.00, men du kan skriva inlägg redan nu.

Det finns inga inlägg ännu.