EU:s framtid på spel – Orbán eller klimatet?

Nu ska kontinentens ledare väljas

Publicerad 06.00

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán skakar hand med Vladimir Putin på en av sina ”fredsresor”.

Det är kaos på kontinenten. Sedan Viktor Orbán tog över ordförandeskapet i EU har situationen ballat ur, för att uttrycka det krasst.

Den ungerska premiärministern, som ser EU som sin personliga kassako, har åkt på vad han kallar fredsresor – till Ryssland och Kina.

Magstarkt är en smärre underdrift i sammanhanget.

Ta bort ordförandeskapet

Och för EU är det en skam. Sverige borde givetvis – som MP och S redan föreslagit – kräva från Kristerssons och således Europeiska rådets håll att Viktor Orbán och Ungern fråntas ordförandeskapet. Precis som att en rad EU-parlamentariker i ett brev som Politico tagit del av, kräver att Ungern inte ska få ha någon rösträtt i ministerrådet.

Stämningen nere i Bryssel är spänd. För att gjuta olja på vågorna står parlamentet också inför ett ödesval på torsdag. Då ska den nya EU-kommissionären väljas. Den som är nominerad till posten är den tidigare kommissionären och tyska kristdemokraten Ursula von der Leyen. Hon är bland annat känd för att ha fått igenom EU:s gröna giv i parlamentet. Ett reformpaket som hon ansåg var lika stor som månlandningen.

Det är den. I mångt och mycket hänger den framtida klimatpolitiken på att alla EU:s länder gemensamt minskar utsläppen.

Därför är det oroande att von der Leyens stöd nu är knappt. I förra valet blev hon kommissionär med åtta röster. Nu kan det vara ännu jämnare. Sedan EU-valet i juni har de högerextrema grupperna växt.

Framtiden avgörs nu

Den högerextrema ECR-gruppen, där SD sitter tillsammans med Georgia Melonis ”Italiens bröder” och den ännu extremare gruppen “P4E”, där Jordan Bardella från franska Nationell Samling och Viktor Orbáns gäng huserar kommer att rösta nej till von der Leyen.

Men det räcker inte för att fälla henne.

Allt hänger istället på EPP-gruppen, där KD och M sitter. Och EPP-gruppen är splittrad. Där säger sig en del parlamentariker nu vilja söka sig mer högerut.

Det är farligt. För då riskerar inte bara EU:s klimatpolitik att fallera – EU:s fredsprojekt kan göra detsamma.

Därför är det av yttersta vikt att parlamentariker som Tomas Tobé (M), Jessica Polfjärd (M) och Alice Teodorescu Måwe (KD) nu gör sitt yttersta för att hålla ihop EPP-gruppen till på torsdag och röstar med de europeiska sossarna, liberalerna och gröna.

Annars kommer EU får se långt många fler ”orbánska” metoder framöver.

Följ ämnen i artikeln