Ann Linde är mer ideolog än ni tror
Ann Linde har varit politiskt sakkunnig i regeringskansliet och på den socialdemokratiska riksdagsgruppen, internationell sekreterare, statssekreterare och minister. Få andra socialdemokrater är lika respekterade i hela partiet och på andra sidan blockgränsen som hon.
Stefan Löfvens val av ny utrikesminister är både självklart och vågat på samma gång.
Ann Linde har utmärkta meriter och kan både Socialdemokraterna och Utrikesdepartementet utan och innan. Samtidigt är hon mer av en ideolog än vad många tycks tro.
Ingen enmansshow
Svensk utrikespolitik är ingen enmansshow, mycket sitter i väggarna och analyserar man regeringar av olika färg är likheterna viktigare än skillnaderna. Ann Linde kommer att fortsätta prioritera mänskliga rättigheter, feminism och global utveckling i utrikespolitiken. Hon är en sann Europavän och har alltid starkt betonat den transatlantiska länken och Sveriges nära samarbete med USA. FN och folkrätten kommer att fortsätta vara omistliga hörnstenar.
När det kommer till säkerhetspolitiken har hon alltid legat nära den linje som försvarsminister Peter Hultqvist bedriver. Sverige kommer att fortsätta vara militärt alliansfritt samtidigt som vi inom försvarspolitiken samarbetar nära med Finland, övriga Norden och Nato.
Ett generationsskifte
Men Ann Linde innebär även ett generationsskifte i bilden av Socialdemokratisk utrikespolitik. Hon var bara sju år vid vänstervågens 1968 och tillhör en generation socialdemokrater som präglats mer av murens fall och östblockets frigörelse än sextiotalets antikolonialism och det kalla krigets stormaktspolitik.
I Mellanösternkonflikten är hon en varm anhängare av en tvåstatslösning där Israel och Palestina existerar sida vid sina inom erkända och säkra gränser. Det är en politik som kommer att ha även inrikespolitisk sprängkraft även i Sverige.
”Nedstigning i Hades”
I EU-politiken har hon alltid velat skynda långsamt och har motsatt sig en mer federalistiskt inriktad politik. Samtidigt kommer Sverige med Ann Linde i spetsen att sträva efter att vara en del av Europasamarbetes kärna. Efter en eventuell Brexit kommer det att bli en svår uppgift att balansera Sveriges traditionella skepsis med Frankrikes och Tysklands mer eller mindre outtalade strävan efter Europas förenta stater.
I min sista intervju med tidigare utrikesminister Margot Wallström beskrev hon sina morgonmöten som en "nedstigning i Hades". Läget i omvärlden är ett stormigt hav och som litet land behöver Sverige ständigt vara på tårna för att manövrera rätt.
Så, grattis till nya uppdraget.