Det är inte Europas bönder det är synd om

Mer än två miljoner lantarbetare utnyttjas

Över två miljoner lantbruksarbetare från länder utanför EU utnyttjas i Europas jordbruk.

Blåbären är tidiga i år. I Mellansverige kan den som vill redan plocka till morgonfilen. Men skogens bär är inte bara viktig en del av sommaren. De är dessutom en del av livsmedelsindustrin.

Alla har sett dem, bilderna på bönderna som demonstrerar mot dålig lönsamhet runt om i Europa. Nyhetsrapporteringen har varit full av traktorer, plakat och uppretade bredaxlade män. I Polen har det satts upp vägspärrar, i Frankrike har motorvägarna blockerats och i Bryssel har det bränts höbalar och kastats ägg.

Anledning till missnöje

Det finns verkligen anledning att vara missnöjd med villkoren i det europeiska jordbruket. Frågan är bara om det är demonstranterna med sina jättelika traktorer som har störst anledning att protestera.

Lantbruket i Europa bygger till stor del på att människor från länder utanför EU utnyttjas. Det gäller också barn. Låga löner, långa arbetsdagar, våld och utsatthet är vardag för många som producerar den mat du sätter på bordet. Det konstater organisationen Oxfam i en rapport.

Enligt Oxfam är en fjärdedel av de som arbetar med att till exempel skörda frukt och grönsaker migranter. Det handlar om mer än två miljoner människor som alltså ofta jobbar under omänskliga villkor. Och Sverige är inget undantag.

Två åtalade

Under våren har två bärföretagare från Åsele stått åtalade för människohandel. Vittnesmålen innehåller förfärliga berättelser.

De thailändska bärplockare som enligt åtalet utnyttjats har bott trångt och haft arbetspass på över 16 timmar. De har inte fått tillräckligt med mat. I något fall har arbetarna till och med tagit vara på slaktavfall från älgjakten för att kunna äta sig mätta.

När polisen slog till hittades arbetarnas pass i en låda hos bärföretagarna. Åklagaren har talat om slavliknande förhållanden.

Företagarna nekar till brott och vill lägga ansvaret på ett thailändskt bemanningsföretag.

Utsatta människor

Den som följt alla skandaler i de svenska bärskogarna är inte förvånad. Det är ungefär så här det brukar låta. Människor som skuldsatt sig för att komma hit tvingas till orimligt hårt arbete och orimliga levnadsvillkor. Ofta blir man dessutom lurad på lönen.

Ändå har Migrationsverket fortsatt att bevilja arbetstillstånd, också när varningsklockorna ringt så det dånar. Tills nu. I år har myndigheterna nämligen bestämt sig för att granska ansökningarna hårdare. Man kan tycka att det är hög tid.

Den verkliga skandalen i europeiskt jordbruk är kanske inte villkoren för de rasande bönder som protesterar på sina traktorer. Den verkliga skandalen är att över två miljoner människor utnyttjas för att du och jag ska kunna köpa billiga grönsaker eller blåbärsdryck till extrapris.

Följ ämnen i artikeln