Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Det går att fälla bunkern i Minsk

Bägaren har runnit över för Belarus befolkning

Följ ämnen
Ryssland
Stora demonstrationer kräver demokrati i Belarus, där Lukasjenko sitter kvar på presidentposten efter ännu ett riggat val.

Det tar ungefär en timme att flyga från Sverige till Europas sista diktatur Belarus, tidigare känt som Vitryssland.

Följer man svensk media kunde man läsa att landets president Alexander Lukasjenko ännu en gång "vann" landets presidentval i söndags. Men man vinner såklart inte riggade val. Några riktiga val har Belarus inte haft sedan Lukasjenko satte sig på diktatortronen på 90-talet. I nästan tre decennier har landets befolkning behövt genomlida samma visa: fejkval, fängslade oppositionella, militärens våld. Men nu har bägaren runnit över.

Stora protester

Under valet tog oppositionens kandidat Svjatlana Tsichanouskaja ton och plats och blev populär. Hon har nu flytt till Litauen, men kvar i Belarus finns tusentals demonstranter som fyller gatorna. Där möts de av sedvanlig polisbrutalitet. Rapporter om tortyr och våldtäkter finns, och bevisen börjar samlas på hög.

Det har inte hindrat demonstranterna, och landets biträdande inrikesminister Alexander Barsukov tvingades till sist lova att alla fängslade demonstranter ska släppas senast 6 på fredagsmorgonen. Om det faktiskt skett är ännu osäkert, och kanske heller inte särskilt troligt. Men det visar ändå på att Lukasjenkos bunker faktiskt går att pressa.

Pressa Belarus genom Ungern

Press krävs också från EU nu, vars utrikesministrar diskuterade situationen under fredagen. Mer sanktioner krävs mot Belarus för att pressen på Lukasjenko ska bli kännbar från fler håll än landets gator och torg.

För EUs del handlar situationen i Belarus också om att sätta press på andra länder. Vägen till demokrati där går också genom påtryckningar på Ryssland och även EU-medlemmen Ungern. Lukasjenko har kallat landet, lett av Victor Orbán, för Belarus enda vän i EU. Ungern krävde i juni att alla EUs sanktioner mot Belarus ska slopas, samtidigt som Orbán själv i rask takt demonterar den ungerska demokratin. Inte konstigt att han och Lukasjenko är vänner.

Man får inte heller glömma Kina, vilket bland annat lyfts av tankesmedjan Arena Idés utredningschef Lisa Pelling. Genom Kinas enorma infrastrukturprojekt Nya sidenvägen hamnar Belarus i ett särskilt strategiskt läge för diktaturen i Peking.

Det gör frågan mer brännande, även för EU, men framförallt för folket på Belarus gator.

Följ ämnen i artikeln