Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Peking måste ge Hongkong fria val

Vägen framåt kan bara stavas demokrati

Protesterna i Hongkong har pågått i ett halvår.

I juni började de marschera, en miljon Hongkong-bor i protest mot ett nytt lagförslag som skulle tillåta utlämning av medborgare till det kinesiska rättssystemet som kontrolleras av kommunistparitet. I dag, ett halvår senare, fortsätter protesterna och i helgen försökte polisen storma universitetet där demonstranter barrikaderat sig.

Nu måste både Peking och ledningen i Hongkong förstå att demokrati är den enda vägen framåt.

Hotat system

"Ett land - två system" är parollen man jobbat efter sedan 1997 då Hongkong blev en del av Kina efter över hundra år av brittiskt styre.

I praktiken har det systemet inneburit fler demokratiska friheter för invånarna i staden än för landsmännen på det kinesiska fastlandet. Det är vad som nu är hotat.
Utlämningslagen till fastlandskina var ett sätt för regeringen i Peking att öka kontrollen i Hongkong. Demonstranterna fruktade helt enkelt att regimkritiska Hongkong-bor skulle kunna börja deporteras till fastlandet och då riskera hårda straff.

Till sist tvingades Carrie Lam, som leder Hongkongs regering, att dra tillbaka lagförslaget. Många trodde nog att stämningarna i landet skulle svalna efter att demonstranterna fått igenom sitt främsta krav, men protesterna har bara ökat i styrka. Förklaringen bakom är enkel: protesterna utlöstes bara av lagförslaget - befolkningens krav handlar om Hongkongs frihet i sig.

Hongkongs ledning på fel sida

Hongkongs befolkning gör rätt i att oroa sig för det kinesiska kommunistpartiets inflytande över lagarna och demokratin. 2014 utlöstes protester av att Peking ville begränsa kandidaterna i Hongkongs val. Det här är inte första gången befolkningen ser smygande ingrepp på stadens självstyre och upplever att Hongkongs egen ledning står på fel sida.

Samtidigt sitter Peking och Carrie Lam på verktygen att lösa krisen. "Ett land, två system" kan räddas genom att stärka det ena. Byggs demokratin ut och allmänna val införs kan Hongkongs gator bli lugna. Alternativet är att låta situationen eskalera ytterligare och krossa demonstranterna, något som knappast skulle hjälpa Kina i sin ambition att bli nästa globala supermakt efter USA.

Lösningen för situationen i Hongkong är fria val. Inte mer våld.