En försmak av framtiden med Kina som supermakt
En ambassadör i Sverige hotar den svenska regeringen.
Det är lika ovanligt som det är magstarkt och allvarligt.
Men det ger en försmak av framtiden med Kina som supermakt.
Gui Minhai är en kinesiskfödd författare och bokförläggare som sedan 1992 är svensk medborgare. Han kidnappades i Thailand 2015 och fördes till Kina där han sedan dess suttit fängslad.
Sverige kräver att han ska släppas. Något Kina ett antal gånger visat att man i högsta grad ogillar. Precis som man fördömer att Gui Minhai tilldelas Tucholskypriset och att en svensk minister ska dela ut det.
Kinesiska hot mot utländska regeringar, företag och enskilda individer har blivit allt vanligare och allt mer oförblommerade. Otaliga exempel visar att det inte rör sig om tomma hot.
För bara några veckor sedan uttryckte en ledare för ett basketlag i NBA i en tweet sitt stöd för demonstranterna i Hongkong.
”Fight for freedom. Stand with Hong Kong”, skrev Daryl Morey, manager för Houston Rockets.
Kina reagerade stenhårt. Man sade upp sponsor- och tv-avtal med NBA. Kina slutade sända Houston Rockets matcher på tv. Man krävde att Morey skulle sparkas.
Hotet fungerade delvis. NBA gjorde till mångas förfäran en halv pudel. Men har vägrat att sparka Morey.
Norge i frysbox
När den norska Nobelkommittén 2010 tilldelade den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fredspriset blev resultatet en total utfrysning av Norge. Under sju år ställdes alla officiella besök in, den norska exporten av lax till Kina stoppades och norska företag verksamma i Kina fick stora problem.
Budskapet är mycket tydligt. Mucka inte med Kina för då kostar det. Ingen vill riskera att bli utkastad från den jättemarknad som Kinas 1,4 miljarder invånare utgör för utländska företag.
Först efter sju år normaliserades förbindelserna. Kinas hot hade effekt. När Liu Xiaobo 2017 fick cancer i fängelset krävde USA och EU att han skulle få resa utomlands för läkarvård. Norges regering vägrade ställa sig bakom kravet av rädsla för att åter hamna i Kinas frysbox.
Hoten förekommer i en rad frågor där Kina vill uttrycka sitt missnöje. Kina försöker med hot och press få länders regeringar att vägra träffa Dalai Lama, Tibets religiösa ledare i exil.
Flygbolag pressas att inte ange Taipei i Taiwan som ett resmål i ett självständigt land, som det ju är, utan som om det vore en provins i Kina.
Att Kinas ambassadör i Sverige direkt hotar den svenska regeringen med ospecificerade konsekvenser om en minister delar ut ett pris till en svensk medborgare som sitter fängslad i Kina är ändå på en helt ny nivå när det gäller grovhet. Det är att skicka en väldigt stark signal till Sverige att Kina är berett att på ett kännbart sätt straffa Sverige för att regeringen deltar i pressen att få Gui Minhai släppt.
Blir bara värre
Det är ett beteende som ligger långt bort från normal diplomati.
Nu måste den svenska regeringen bestämma sig för hur man ska bemöta Kinas hot. Går det att låta en ambassadör som hotar regeringen vara kvar i Sverige?
Samtidigt vill Sverige förmodligen undvika att trappa upp konflikten ytterligare. Trots allt är målet att få Gui Minhai frisläppt och hela den här historien riskerar att få motsatt effekt.
Det obehagliga är att det sannolikt bara kommer att bli värre i takt med att Kina ökar sitt politiska, militära och ekonomiska inflytande i världen. Kina är redan i dag en stormakt men president Xi Jinpings uttalade mål är att Kina ska bli en supermakt på alla områden. Många spår att landet inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att vara redo att ta över USA:s roll som världsmakt.
Om landet då fortfarande är en stenhård diktatur där det kinesiska kommunistpartiet kontrollerar allt så kommer det inte att bli roligt för den som vågar opponera sig. Då tänker jag inte främst på invånarna i Kina utan på alla runtom i världen som har synpunkter på Kinas brist på mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och rättssäkerhet.
Det kostar redan i dag att trotsa Kina och priset kommer att bli ännu högre i framtiden.
Därför är det viktigt att Sverige markerar för Kina att ambassadörens beteende inte är ok.