Frihandel ger inte Hongkong frihet
Sedan slutet av mars har Hongkongs gator kokat av missnöje.
Det som började som protester mot ett lagförslag om att brottsmisstänkta ska kunna utlämnas till myndigheterna i Fastlandskina har blivit ett uppror mot den lokala regeringen. Parallellt med det har även våldet mellan demonstranter och polis tilltagit.
Demokratin undermineras
Förra veckan utbröt kaos i regionen efter att den största generalstrejken på årtionden. I början av veckan har flygtrafiken på Hongkongs internationella flygplats stoppats efter att demonstranter ockuperat terminalbyggnaderna.
– Tänk efter en minut, titta på vår stad, vårt hem. Vill ni verkligen se den tryckas ut i en avgrund, sa Hongkongs ledare Carrie Lam i går.
Mellan raderna är det Peking hon varnar för. Hongkong var ju en brittisk kronkoloni fram till 1997 och har därefter varit en särskild administrativ region i Kina. Under parollen ”ett land – två system” skulle Hongkong-borna få behålla sitt självstyre, sin samhällsordning, marknadsekonomin och medborgerliga fri- och rättigheter.
Och Kina har accepterat Hongkong status så länge regionen dragit till sig investeringar, men i dag finns det städer i Fastlandskina som är långt mer välmående. Det rent marknadsmässiga argumentet för att acceptera Hongkongs särart har försvagats. Steg för steg har demokratin underminerats.
Demokratiaktivister grips och straffas regelmässigt för småbrott. Politiker som förespråkar självständighet har kastats ur parlamentet och det enda partiet som driver den frågan har förbjudits. En särskild valberedning har fått rätt att avgöra vilka som får ställa upp i val. Allt mer makt koncentreras till regeringen och de medborgerliga friheterna avvecklas.
Banditer upprätthåller ordningen
Regimen i Peking har under de gånga månaderna tydligt visat att man inte är intresserade av ett system som tillåter fritt tänkande eller medborgare som vill demokratisera en dysfunktionell ledning. Att Kina uppdragit åt banditer att störa protester, spöa upp demonstranter och upprätthålla ordningen visar att man inte har någon respekt för Hongkongs egenart.
Kommer våldsamheterna öka nu? Det låter nästan så på Carrie Lam.
Peking fruktar att protesterna i Hongkong ska utvecklas och bli den sortens uppror som fick Sovjetunionen på fall. Framgångar för demonstranterna i Hongkong kan snabbt bli inspiration för de hårt förtryckta uigurerna i Xianjing eller separatister i Tibet.
De politiker och tyckare i Sverige och EU som argumenterar för att frihandel med Kina är det enklaste och bästa sättet att nedrusta förtryckarsystemet i Peking har en hel del att bevisa.