Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Går det att hela ett land som blivit så splittrat?

De ser varandra som fiender

Följ ämnen

Att filmen Civil War, en dystopisk thriller om ett USA i inbördeskrig, kom i våras var knappast någon slump.

Kirsten Dunst spelar krigsfotografen Lee Smith som reser genom ett krigshärjat Amerika. En auktoritär president är inne på sin tredje mandatperiod och folket har gjort uppror ledda av delstaterna Texas och Kalifornien.

Filmen är inte särskilt bra och handlingen hänger inte ihop.

Men den är omöjlig att titta på utan att någonstans ställa sig frågan, vad fasen håller amerikansk politik egentligen på med? Finns det inte någon gräns?

Våldsretorik

Vi har sedan länge blivit avtrubbade.

Men egentligen är det fullständigt vansinnigt att alla förväntar sig att en av två presidentkandidater kommer att vägra erkänna sig besegrad.

Bara att Donald Trump, som efter förra valet försökte genomföra en statskupp, ens är kandidat är egentligen helt osannolikt. Även denna gång har hans våldsretorik gått över alla gränser.

I valrörelsens slutskede pratade han lite skämtsamt om att arkebusera Liz Cheney, hans viktigaste motståndare inom det republikanska partiet.

Trumpism

Vi vet i skrivande stund inte resultatet.

Men när valet är över kommer USA att behöva helas igen. Går det ens efter en kampanj som varit så skoningslös och brutal.

Vi pratar ibland om att väljarna har ”polariserats”. Det är sant. Men det är egentligen ett ganska märkligt sätt att beskriva hur den amerikanska högern har gått allt längre åt höger. I praktiken har den övergivit det som en gång var mittfåran.

Dagens Republikaner är Donald Trump och Donald Trump är dagens Republikaner. Det är i första hand detta som ändrats.

Fiender

Sanningen är att USA:s politiska stammar allt mer ser varandra som fiender, snarare än bara motståndare i val. Det man kan önska är att nästa president och nästa kongress försöker ändra på det, även om det kanske känns en smula naivt.

För sanningen är ju detta. I längden går det inte att ha en fungerande demokrati om ena sidan inte accepterar principen att den som får flest röster vinner.

USA är ett land i ständig förändring.

Även om vi ännu inte kan säga vem som kommer att bli USA:s president i framtiden så vet vi med säkerhet att det kommer att förbli så.

Och i just denna ständiga förändring finns även hoppet. Alltid.