Kommer Tyskland att göra det som krävs?

”Det europeiska kommentariatet river sitt hår över Merkels ovilja att göra vad som krävs”

Möttes i går Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, och Tysklands förbundskansler, Angela Merkel, träffades i Berlin i går för att 
förbereda nästa toppmöte – men så mycket sades inte mellan de två ledarna.

Den franske diplomaten Charles Maurice de Talleyrand sa i det tidiga 1800-talets europeiska stormaktsspel att problemet med Ryssland var att landet både var alldeles för svagt och alldeles för starkt.

Ett typiskt utlåtande från de illusionslösa karriärdiplomaternas karriärdiplomat.

Skulle det sägas i dag skulle det antagligen vara om Tyskland. För starkt för att inte bestämma det mesta i EU. För svagt för att lösa eurons problem.

I går träffades den franske presidenten och den tyska kanslern i Berlin för att förbereda nästa toppmöte. Inte mycket nytt sades.

Vägrar gå med på åtgärder

Angela Merkels regering har fått mycket skäll från omvärlden. Hade hon haft en annan strategi än göra-minsta-möjliga-så-sent-som-möjligt hade problemen inte behövt sprida sig bortom Grekland. De åtgärder som många nu menar skulle lösa den akuta krisen, gemensamma euroobligationer och ett större mandat för den Europeiska centralbanken, vägrar hon gå med på.

Resultatet är å ena sidan massarbetslöshet i stora delar av Europa samt en euro under konstant undergångshot. Å andra sidan låg inflation och en lågt värderad valuta. 

Det senare är förutsättningar som gynnar den exportorienterade tyska ekonomin, skulle en elak tunga kunna tillägga.

Det europeiska kommentariatet river sitt hår över Merkels ovilja att göra vad som krävs. Samtidigt säger inofficiellt prat i Berlin att hon mycket väl är medveten om vad som måste ske. Merkel och hennes kristdemokrater kommer att svänga gällande både euroobligationer och den Europeiska centralbanken.

Hon vet att det är vad som krävs för att rädda euron. Och hon tänker inte offra den.

I sådana fall kan hon däremot behöva offra sin koalition med liberalerna, FDP. Det något marknadsfundamentalistiska partiet kommer inte att gå med på några euroobligationer.

FDP har å andra sidan nästan lyckat utradera sig självt.

Från ett valresultat på 14,6 procent ligger de nu på två procent.

Mest sannolika är en storkoalition

Socialdemokraterna går bra men som det ser ut nu kommer deras och de grönas framgångar inte att räcka för att bilda regering. Det mest sannolika är just nu en storkoalition med både kristdemokrater och socialdemokrater. Oavsett om valet sker som planerat 2013, eller eventuellt tidigare.

Frågan är vilken socialdemokrat som ställer upp som kanslerkandidat mot Merkel: partiledaren Sigmar Gabriel, förre utrikesministern Frank-Walter Steinmeier eller den populäre exfinansministern Peer Steinbrück.

Å andra sidan kan socialdemokratiska partier ha större problem än att de har för många ledande företrädare med hög trovärdighet.

Följ ämnen i artikeln