Borås har rest sig efter krisen
Borås är den kommun där valresultatet de senaste valen varit mest likt riksvalet. Under valåret 2018 kommer ledarsidan att återkomma till staden för att följa valrörelsens vardag.
Pia Johansson kom till H&M online i Borås 1993 . Hon behövde ett nytt jobb och H&M, eller Rowells som det postorderföretaget hette från början, behövde folk.
– Då var vi 70 anställda på lagret, och vi sålde på via kataloger. Det har varit en tokig resa sedan dess.
I dag är H&M online en av Borås största privata arbetsgivare. Lokalerna har precis byggts ut.
Här arbetar 900 personer. Knappt hälften, 425, räknas som arbetare.
– Jag vill inte kalla det för ett lager. Det är en industri, säger Pia Johansson
Hon är ordförande för fackförbundet Handels klubb på H&M online. Och verksamheten fortsätter att växa.
– Vi har nyligen rekryterat ytterligare 65 anställda.
Algots klädde folkhemmet
Om IKEA möblerade folkhemmet så var det Algots som klädde det. Fabrikerna behövde alltid folk. Den som ville kunde gå raka vägen från skolbänken till symaskinen. Människor kom från halva världen.
På 1970-talet tog det slut. Textilindustrin flyttade, först till länder som Portugal men snart längre bort. 1977 gick Algots i konkurrs.
På 1980-talet var det knappast någon som såg en framtid för textilbranschen i Borås. Ändå fanns den. Högskolans designutbildning håller högsta klass och man arbetar med nya användningsområden för textilier, bland annat inom medicinen.
Modeföretag har utvecklig här, och Borås har fortsatt att vara ett centrum för handeln. Onlinemarknaden är viktig. Det visar inte minst bråket om H&M veckan innan jul.
En modell för koncernen
På H&M online i Borås sköter man distributionen till hela Sverige, men också till Finland, Danmark och Norge. Anläggningen är ett slags modell inom koncernen.
Personalen till lagret rekryteras genom bemanningsbolag. Det viktigaste är att passa in, och att tala svenska. Jobben kan vara monotona. En chans att läsa ljudböcker eller lyssna på poddar, som Pia Johansson uttrycker det.
“Enkla jobb” skulle kanske Jan Björklund säga. Han är från Skene i grannkommunen Kinna.
Men till skillnad från Alliansens låglönejobb handlar det här om både produktiva och hyggligt betalda arbeten. Och hos H&M finns möjligheten att gå vidare.
Branschen utvecklas
Dessutom utvecklas branschen. I Borås finns utbildning för e-handel, från gymnasienivå till högskolan.
Det hade kunnat vara en solskenshistoria, precis som Sverige. Men Pia Johansson är orolig inför valet.
– Klyftorna i Sverige har fått öka alldeles för mycket.
Hon tycker företagen tjatar om att de inte har råd att anställa, samtidigt som direktörslönerna och utdelningarna till ägarna skjuter i höjden. Och hon är besviken på regeringen, och på Stefan Löfven.
– Varför ska vi ha Rot- och Rut-avdrag, när äldre behandlas så illa? Och hur är det möjligt att en sjukpensionär ska betala mer i skatt än jag som jobbar gör?
Valåret har börjat, också i Borås.
Alla älskar ju en underdog
Utanför fönstret är Ramnavallen decembermörk och alldeles öde. Egentligen skulle U17- och U19-lagen ha tränat här, men snöfallet kom emellan. Träningen fick flyttas till Borås Arena.
Där är konstgräsmattan uppvärmd.
I ljuset inne på Norrby IF:s klubbstuga där ordföranden Fredrik Hjelm bjuder på en kanelkrans håller man på att plocka ihop efter säsongen. Klubben har - mot de flesta tips - lyckats förnya kontraktet i superettan.
Buster, Åshöjden och en bedövande tradition
Bland lagfoton och vimplar på väggarna hittar jag åtta inramade sidor från Rekordmagasinet. Norrby IF, som bildades 1927, känns som den sortens fotbollsförening.
Ni vet vad jag menar. Åshöjden, Buster och en nästan bedövande tradition av att besegra oddsen.
Omsättningen det gångna året stannade på runt tio miljoner kronor. Det är hälften av vad Superettans näst minsta klubb - ekonomiskt - omsatte. Ingen spelare är heltidsanställd.
– Vi svenskar älskar ju när någon kämpar i underläge, säger Fredrik Hjelm.
Norrby är en arbetarstadsdel i Borås. Avgränsat av ett ingenmansland av övergivna fabrikstomter ligger området precis utanför stadskärnan. Husen är en blandning av nyare och äldre i olika stolekar. Från många fönster strömmar ett trivsamt ljus.
Ett av de mest utsatta områdena
I polisens statistik räknas Norrby till de 23 mest utsatta områdena i Sverige. Platser som Norrby får borgerliga opinionsbildare att börja prata om No Go zoner.
Bostadsområdet Norrby i Borås
– Det är svårt att förstå att Norrby skulle vara ett av landets hårdaste områden, säger Fredrik Hjelm när han visar mig sjumannaplanen där det egentligen är tänkt att klubbens yngsta lag ska ha sina träningar.
Det har dock inte fungerat. Lagen har inte fått ha planen i fred.
Många som bor på Norrby har ont om pengar. Många har sitt ursprung i andra länder. Några är gravt kriminella. Valdeltagandet 2014 låg under 70 procent.
Här har Norrby IF har sitt ursprung, och det är härifrån många av spelarna kommer.
– Vi håller egentligen inte på med integrationsverksamhet. Vi tränar fotboll, säger Fredrik Hjelm.
Världens kriser i ungdomslaget
Ändå, eller just därför, påverkar ursprunget på Norrby klubben. Ledare och tränare möter utmaningar som har sin grund långt borta från fotbollsplanen.
– Alla kriser i världen har kunnat avläsas i Norrbys ungdomslag, säger Fredrik Hjelm.
De som tränar i lagen betalar en medlemsavgift. Upp till 15 år är den 100 kronor om året. Från 16 år betalar man 125 kronor.
Andra klubbar med elitambitioner har ofta träningsavgifter på flera tusen kronor.
– Det kostar ju med resor och allt. Men hur skulle många av våra ungdomar kunna betala, säger Fredrik Hjelm.
Gamla folkrörelseideal i mötet med ett nytt Sverige och en allt mer professionell verklighet.
Alltså gäller det att trolla med knäna, vädja till sponsorer som ser värdet i engagemanget och kämpa.
2017 räckte det till en tiondeplats i superettan. Och när de elva spelarna i november sprang in på Kopparvallen för den sista matchen mot Åtvidaberg var 9 boråskillar.
Och ja, Norrby IF vann. Med 1–0.