Irene hotar Wall Street
Publicerad 2011-08-28
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Sandsäckarna ligger travade längs Wall Street. Själva symbolen för den amerikanska ekonomin är hotad.
Orkanen Irene är nu på väg rakt mot finansdistriktet som ligger i de låglänta kvarteren på södra Manhattan.
Regn, blåst och översvämning hotar att dränka den amerikanska börsen.
Hittills har minst 11 människor dött när orkanen Irene dragit fram längs den amerikanska östkusten. En miljon människor har evakuerats och all flyg-, tåg- och biltrafik är lamslagen.
65 miljoner människor bor i orkanområdet.
I en brittisk forskarrapport som presenterades i den vetenskapliga tidningen Nature tidigare i år beskrivs hur just de stora städerna hotas av förändringar i klimatet. New York ligger på listan över de 20 städer i världen där klimatförändringarna kan orsaka störst skada.
Havsnivån har stigit och haven blivit varmare. Stormarna blir fler och när Irene just nu drar in över Manhattan har orkansäsongen egentligen knappt börjat. Meteorologerna konstaterar dock att årets säsong ser ut att bli extremt aktiv.
På grund av klimatförändringarna kommer de extrema vädren och de intensiva regnen att bli vanligare i framtiden vilket kommer att ställa stora krav på stadsplaneringen i världens kustnära städer.
För sex år sedan ödelade orkanen Katrina New Orleans och de skadorna beräknas ha uppgått till 800 miljarder kronor. Katrina drabbade de fattigare områdena i staden och dödade 1 800 människor.
De tropiska stormarna är alltid farligast för människor som bor i fattiga områden där husen och möjligheterna till evakuering är sämre. Ovädren är också vanligast i Asien där många människor är betydligt sämre skyddade än de är på Wall Street.
Men historien som skrivs just nu är amerikansk och kanske är det ödets ironi att orkanen hotar finansdistriktet och den redan vacklande amerikanska ekonomin.
President Barack Obama har förgäves försökt lyfta upp klimatfrågan men har inte fått något gehör från den konservativa kongressen. Frågan är om Irene nu kan påverka den amerikanska inställningen till klimatet.
Eller är det en restaurangägare i Brooklyn som snarare illustrerar den amerikanska inställningen. Han har fortfarande öppet skriver han på plywoodskivorna han spikat för fönstren:
”Hurricane party all night.”