Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Elefanten i rummet är allmän värnplikt

Lumpen – ett minne blott?

Alliansregeringen avskaffade 2010 den allmänna värnplikten med röstsiffrorna 150–153 i riksdagen.

Denna historiska reform genomfördes utan någon ordentlig utredning och ­Sverige nya yrkesförsvar kommer inte att vara på plats förrän tidigast 2023.

När överbefälhavaren sa att Sverige ­bara kan försvara sig i en vecka gäller det alltså efter 2023. Just nu kan vi inte ens det.

Duger inte, sa S-ledaren

Stefan Löfven konstaterade i går att detta inte duger i ljuset av utvecklingen i bland annat Ryssland. Socialdemokraterna har tidigare föreslagit en obligatorisk mönstringsplikt för att få fler att ­söka sig till Försvarsmakten.

Jan Björklund föreslog i går en form av återinförd värnplikt där yrkessoldater och värnpliktiga blandas. Riktigt hur ­detta är tänkt att fungera är lite oklart men syftet är att bygga en större försvarsmakt.

– Vi ser en aggressiv och offensiv rysk upprustning. Det gör att försvaret som vi nu har inte räcker till när det gäller mängden personal, sa Björklund.

Ett misslyckande

Sättet värnplikten avskaffades på är ett av denna regerings största försvarspolitiska misslyckanden. Det är bra att detta äntligen diskuteras.

Även om nästan ingen tror på en återgång till det gamla värnpliktsförsvaret är det uppenbart att något måste göras. Ett första steg vore att förbättra löner och villkor för soldater och sjömän.

Måste kunna rekrytera

Andra länder som har yrkesförsvar ­erbjuder ofta olika förmåner för de som väljer att tjänstgöra. Det kan handla om meriter eller särskild utbildning. I Sverige skulle man exempelvis kunna erbjuda fria studiemedel efter avslutad tjänst­göring. Man måste också underlätta för de som har tjänstgjort att komma till­baka till den vanliga arbetsmarknaden.

Värnplikten, och hur försvaret ska ­kunna rekrytera, är den verkliga elefanten i rummet i svensk försvarsdebatt.

Följ ämnen i artikeln