Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Din chef vill inte att du läser detta

Du är inte den enda som tröttnat på ditt jobb

Efter semestern är det dags att tänka på meningen med jobbet.

En del söker efter meningen med livet. Men jag börjar fundera kring vad meningen med jobbet är.

En nyhetsnotis säger att fler är arbetslösa nu än samma tid förra året. Det finns betydligt färre jobb att söka hos Arbetsförmedlingen. Sverige nu den högsta arbetslösheten på tio år.

Det är fruktansvärt att bli arbetslös eller varslad, hela ens liv slås i spillror. Familjer drabbas hårt och många hamnar i skuld. Det är lätt att känna vanmakt.

Men skillnaden mellan att vara arbetslös och att ha ett jobb i dagens Sverige blir allt suddigare. Maktlösheten sprider sig i båda grupper.

Vår identitet skapas av var vi jobbar och vilka vi är på arbetsplatsen. Jobbet är allt. När vi presenterar oss för andra är det bland det första man berättar. Vi kokas ned till att vara en produkt av vad vi producerar på arbetet.

Det målas ofta upp en bild av att livet fylls med mening om man har ett jobb. Det präglas av gemenskap av kollegor, rutiner i vardagen och en känsla av att bidra till samhället. Vi ska fixa matlådor, lägga oss i tid, hålla oss ajour. På arbetsplatsen ska vi le och bry oss om kollegornas familjeliv.

De som har ett jobb är inne, de som är arbetslösa är utanför den meningsfulla och värdeskapande gemenskapen.

Men allt fler känner sig matta på sina jobb. I Finland upplever nästan hälften av arbetstagarna ofta sitt jobb som uttråkande. Flera vill lämna arbetslivet i förtid.

Även vi svenskar har tröttnat. Över tid är det färre som upplever jobbet som meningsfullt. Det är viktigt eftersom vi spenderar så många av våra vakna timmar på jobbet. Om det känns meningslöst så påverkar det även andra delar av livet. Frågan är om det är bättre att ha ett yrke, vilket som helst, än att stå utan arbete?

Ju högre arbetslösheten är desto fler måste bita ihop på sina meningslösa jobb. Men även det är destruktivt. Att ha för mycket att göra vet vi mycket om, de allra flesta sjukskrivningarna beror på det. Men att ha för tråkigt på jobbet kan även det leda till psykisk ohälsa.

När vardagsstressen dras ned och man ligger i solstolen börjar tankarna snurra. Vissa kanske reflekterar kring om man gjort rätt val och prioriteringar. En del slår slag i saken och söker sig till ett nytt jobb. Utöver lön är en vanlig anledning till att söka sig vidare är att man vill göra skillnad. Kort och gott, ha makt och inflytande.

Det kan väl inte vara meningen att vi ska vara meningslösa? Vi lever bara ett liv, det måste finnas andra sätt att förverkliga sig själva utanför jobbet.

En del har nog inte reflekterat över vilka de skulle vara utan sina yrken. Chefen vill nog inte att du tänker för mycket på den saken.

Men kanske sådde den här texten ett frö.