Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Åkessons löften till lärarna var tomma ord

Största skolkrisen på 30 år

Jimmie Åkesson har lovat att Sverigedemokraterna ska bli landets skolparti nummer ett.

Jimmie Åkesson tog som vanligt ett ordentligt sommarlov i år. Förra helgen dök han upp igen efter semestern och höll sitt sommartal i hemstaden Sölvesborg. Det handlade till stor del om att Sverigedemokraterna ska bli ”Sveriges skolparti nummer ett i valet 2026”.

Han lovade förvisso att SD också ska bli det nya invandrarvänliga, arbetarvänliga, kvinnovänliga och Sverigevänliga partiet.

I grund och botten är det tomma ord. Fråga bara Sveriges lärare.

Lärare sägs upp

De larmar nu om att skolan står inför de värsta neddragningarna sedan krisåren på 1990-talet.

– Det är inget mindre än katastrofalt för det svenska skolväsendet, säger Anna Olskog, ordförande för Sveriges Lärare, till facktidningen Vi lärare.

En ny undersökning med 274 av lärarfackets lokala föreningar visar att sju av tio upplever en sämre ekonomisk situation än 2023 och att lärare har sagts upp.

Nio av tio varnar för att de inte längre kan ge eleverna den undervisning de har rätt till.

I minst två av tre kommuner sker nedskärningar på skolan. Det innebär färre lärare, elevassistenter och hjälppersonal. En del av nedskärningarna kan förklaras med minskade barnkullar. Men för många kommuner handlar det om att statsbidragen från regeringen är för låga.

Lärarfacket menar att många lärare nu tvingas slita ännu mer och betala med sin egen hälsa.

Åkessons löften

När färre måste göra mer får de inte heller den tid de behöver för kärnuppdraget. Att undervisa och göra det nödvändiga för- och efterarbetet.

Samtidigt lovar Jimmie Åkesson lärare och elever större arbetsro.

”Fokus måste ligga på ordning och reda”, sa han inför hemmapubliken i helgen.

SD-ledaren vill inte prata om ägarfrågan. Den är en rökridå, menar Åkesson, för att undvika att tala om sveket mot Sveriges elever.

För många andra är problemen med marknadsskolan uppenbara.

Sverige är unikt med att låta privata företag äga vinstdrivande skolor. Företagen kan frestas att dra ned på kostnader, som färre lärare, för att öka vinsterna. Vi har fått ökad segregation och det svenska krusbäret glädjebetyg. Alltså att privata skolor motiveras att ge högre betyg för att locka elever och framstå som mer attraktiva.

SD:s ansvar

Men det vill Jimmie Åkesson inte prata om.

I sitt sommartal tog han inte ens upp de stora nedskärningar som skolor runt om i landet nu står inför och hans partis ansvar för det.

Att SD ska bli skolpartiet nummer ett framstår mest som ett skämt.

Chatta med Jonna Sima om ledartexten klockan 09:00.

Du kan skicka in dina tankar och frågor redan nu!

  • Jonna Sima
    09.30

    Tack för idag! Vi hörs snart igen.

    Allt gott, Jonna

  • 09.29

    Den högklassiga statliga svenska skolan slaktades i ett tvåfrontskrig runt 1990. De rödas kommunalisering och de blås privatisering. Vi lärare kramade vårt sommarlov och accepterade den ena nya obetalda arbetsuppgiften efter den andra. Men att tro att Åkesson vill göra något annat med skolan än att sätta munkavle på oliktänkande är mer än lovligt naivt.

    johan_lisra

    Hur man än vänder sig har man rumpan bak, låter det som. Men att dra ned på skolan när Sverige har de problem vi står inför känns som vansinne. Jag såg att någon skrev på X att tur att regeringen satsar på att bygga fler fängelser när det dras ned på skolan. Det låter väldigt cyniskt, men tyvärr också rätt träffande.

    Vi får bara hoppas att det kommer stora skolsatsningar i Elisabeth Svantessons budget den 19 september.

    Jonna Sima
  • Jonna Sima
    09.26

    Jag blev utslängd från internet! Kanske är det någon som vill säga att vi bör runda av dagens chatt. Men vi tar en sista fråga.

  • 09.21

    Man borde ha mycket mer personal på skolor. Man borde kunna avlasta utbildad personal - man behöver ju inte högskoleutbildning för att kunna skriva veckobrev att nu är vädret fint så var vi mycket ute. Samtidigt - några "lågutbildade" skulle kunna få jobb.

    Elois

    Särskilt stort problem är att de barn med olika behov inte får den hjälp de behöver. Nu får väldigt många elever en npf-diagnos utan att skolan har möjlighet att stötta dem på rätt sätt. Så visst behövs det mer personal.

    Jonna Sima
  • 09.20

    Att som vanlig löneslav rösta på ett parti så långt åt höger övergår mitt förstånd. De springer ju bara på storkapitalets bollar och struntar totalt i alla straffsparkar som de allra flesta väljare lägger upp åt dom. Nej, bort med alla vinster som tas ut från allas vår välfärd. Bort med rut- och rotbidraget, stötta kommuner och regioner, ta tag i järnvägar, vägar och elnät.

    BollKalle

    SD är ju i grund och botten ett missnöjesparti. Väljarna röstar med fötterna för att markera att de vill se en annan inriktning på politiken. Därför har alla partier – särskilt M och S – lärdomar att dra av utvecklingen. För S gäller det att människor känner att de har en chans i ett allt mer ojämlikt samhälle. Skolan kan inte vara en utsorteringsmaskin där vissa barn känner att det är kört redan på förhand.

    Jonna Sima