Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Åkesson: Polisen bör jobba som Dumpen

TT

Publicerad 2024-08-31 14.36

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) sommartalade på Slottsudden i Sölvesborg.

SD:s Jimmie Åkesson upprepar i sitt sommartal kravet på att polisen ska få använda brottsprovokation. Han tar sajten Dumpen som ett gott exempel.

– Varje vuxen som söker kontakt med barn på nätet ska veta att ”barnet” mycket väl kan vara en polis, säger Åkesson.

En stor del av Åkessons sommartal, som hölls i hemstaden Sölvesborg, handlade om vad han kallade det polariserade politiska klimatet som han säger blivit mer konfrontativt och att mycket av det beror på S-ledaren Magdalena Andersson. I talet vädjar han till Andersson om att ”upphöra med den förgiftade debatten”.

– Efter Magdalena Anderssons studiebesök i USA förra året har vi sett hur det svenska debattklimatet förändrats, hur det har förråats, säger han.

”Sträcker ut en hand”

Jimmie Åkesson säger att ”inga partier är oskyldiga”, inte heller hans eget.

– Vi har också ett ansvar, men vissa har ett större ansvar än andra, säger han.

Åkesson vill nu gräva ner stridsyxan.

– Jag vill i dag, här från scenen på Slottsudden i Sölvesborg, sträcka ut en hand. Snälla Magdalena Andersson, kan vi inte bara ta i hand på att upphöra med den här förgiftade debatten?

Åkesson säger att han vill sätta sakpolitiken i centrum och ”bejaka skillnaderna” men ”samarbeta där vi tycker lika”.

– Det är inte värdigt vårt stolta land att folkvalda håller så låg nivå, kallar andra folkvalda eller partier, för fula ord och klistrar etiketter. Låt oss alla höja oss några snäpp.

Dumpen som gott exempel

Kriminaliteten stod också i fokus i talet. Åkesson lyfte ett gammalt krav på att polisen ska få använda sig av brottsprovokation, särskilt när det gäller att hitta pedofiler på nätet som han kallar ”vidriga rovdjur”. Han tar den kontroversiella sajten Dumpen som utger sig för att vara barn och hänger ut män som stämt träff med dem för att ha sex som exempel.

– I dag ser vi hur organisationer som Dumpen, eller enskilda privatpersoner, tvingas agera för att skydda våra barn. Men det där är en uppgift för polisen. Eller, det ska vara en uppgift för polisen, säger Åkesson.

– Dessa ynkliga människor ska jagas med alla medel. Gripas, lagföras och, om ni frågar mig, för all framtid hindras från att leva fritt i samhället igen.