Barnen måste klara testet för att få gå kvar i skolan
Så gör aktiebolagsskolor som vill sortera bort barn som kostar för mycket
”Bakom bygget av Skapaskolan finns ett gäng fritänkare som funnit varandra”.
Så beskrivs friskolan Skapaskolan i Huddinge av branschtidningen Byggindustrin. Skolan – som saknar klassrum och där korridorerna utformats som "en lärmiljö" där eleverna ska studera – har tidigare uppmärksammats för sin intressanta arkitektur.
Nu uppmärksammas skolan för helt andra saker.
I veckan fick nämligen alla föräldrar till elever i Skapaskolan ett mejl från skolledningen. Skolan ska förändras.
Två helt nya utbildningar, en i musik- och musikproduktion och en i bild- och filmproduktion, skapas för alla barn som går i årskurserna 4-9. Och vill man gå i skolan måste man klara ett antagningsprov. Det gäller även för de barn som redan går i skolan. Alla – utom de elever som går i årskurs 8 och 9 – måste söka om till skolan. Och man måste klara antagningsprovet, annars är det tack och hej.
Nu kokar det bland föräldrarna och det hela ska prövas av Skolinspektionen.
– Vi känner oss lurade. Vi har varit lojala mot den här skolan i väntan på att den nya skolbyggnaden ska stå klar. Våra barn har gått i skolan i baracker, fått gå långt för att ha idrott på andra skolor och fått dålig mat. Nu när allt börjat återgå till det normala så kommer det här, säger mamman Adriana Delgado till HuddingeDirekt.
Det finns skäl att misstänka att det som fritänkarna på Skapaskolan kokat ihop kommer sprida sig i friskolevärlden.
Skapaskolan drivs av aktiebolaget Learning Lab i Stockholm AB och precis som andra aktiebolag är syftet att göra vinst. Hur gör man vinst på att äga en skola? Genom att driva verksamheten till en väsentligt lägre kostnad än vad kommunen gör, förstås.
Den aktiebolagsskola som använder så lite av den kommunala skolpengen som möjligt har störst möjlighet att göra vinst.
Hittills har man uppnått det genom att hålla låg lärartäthet. Det som kostar inom svensk skola är framför allt personal och det mesta vi betalar i skatt går till lärarlöner. Men när en massa svenska kommuner nu skär ner på skolan så krymper också skolpengen. Friskolejätten Academedia har till och med hotat att lämna svenska kommuner som har för låg skolpeng eftersom det är dåligt för deras lönsamhet.
Men det finns förstås andra sätt att hålla nere kostnaderna. Vi vet att aktiebolag som driver skolor i Sverige etablerar sig där de har störst möjligheter att få elever som inte kräver extra stöd. De tar helst emot elever med välutbildade föräldrar. Deras pedagogiska profiler vänder sig ofta till studievana föräldrar och de lockar med oskäligt höga betyg.
Det är i det ljuset man måste se Skapaskolans antagningsprover. Det är ett färdighetstest som bara syftar till att sortera bort nioåringar som behöver lite mer hjälp i skolan och därmed kostar för mycket.
I en värld där vinsten är målet är det inget konstigt. Men som grund för en likvärdig skola är det helt förödande.