Nyamko Sabuni är en ny Jan Björklund
Liberalerna på väg att välja ytterligare en person som uttrycker sig vårdslöst till partiledare
I går avtackades Jan Björklund i riksdagen och snart ska hans efterträdare som partiledare för Liberalerna utses.
Förra veckans utspel om mångkultur och asylpolitik, reträtten från utspelet och slutligen återtåget till de uttalande positionerna tycks inte ha påverkat stödet för Nyamko Sabuni. I förrgår meddelades att länsförbunden i Östergötland och Västernorrland vill att hon blir ny partiledare. Hon är dessutom den kandidat som svenskarna tror skulle bli bäst som partiledare. Allra mest poppis är hon förstås bland folk som röstar på Moderaterna och Kristdemokrater.
Flumskolan
Det går att läsa längtan efter Sabuni som att borgerligt sinnade väljare i henne ser en person som inte respekterar partiets beslut att vara budgetunderlag åt regeringen Löfven. Men det handlar kanske om något annat också.
Under sina tolv år på toppen har ju Jan Björklund lärt Sverige att Liberalerna är ett parti som leds av en slugger som inte räds de enkla lösningarna, som gärna låter tungan gå och levererar oneliners med både stolthet och glädje.
Innan Jimmie Åkesson dundrade in i riksdagen var Jan Björklund landets främste populist. Ingen har väl som Björklund byggt en hel politisk karriär på att vädja till folkligt missnöje med en etablerad samhällsinstitution.
När Björklund dök upp på den politiska scenen slog han fast att skolan – på grund av flumpedagogik och likvärdighetstankar – var ett moras. Enligt Björklunds västgötska litania kunde eleverna ingenting, utbildningen var kravlös, ordning och reda var avskaffat.
Sen fick Jan Björklund olyckligtvis riktig makt när alliansen vann valet 2006. Från sitt kontor på utbildningsdepartementet sjösatte han en bombmatta av reformer: Fler och tidigare prov. Individuella omdömen. Skolinspektioner. Nytt betygssystem.
För lärarna innebar det att man dränktes i administration och byråkrati. För eleverna innebar det att sorteringsskolan cementerades.
Under Björklunds åtta år som minister föll Sverige dramatiskt i de internationella kunskapsmätningar som gjordes och för varje år blev en allt lägre andel av landets elever behöriga till gymnasiet. Unga övergav gymnasieskolans yrkesprogram eftersom Björklund beslutat att ta bort behörigheten till högskolan.
Jättetuff
Och trots skolforskningen påpekade att friskolor, segregering och ökande ojämlikhet bidragit till de svenska elevernas sjunkande resultat så vägrade Björklund ta in det. Mer betyg och prov var modellen.
I den ruinen har vi levt. Och Liberalerna står i begrepp att välja ytterligare en person som uttrycker sig slarvigt, vårdslöst och oprecist – allt för att framstå som jättetuff – till partiledare.