Hoppsan, här har vi nog nästa pandemi

Virusspår i var femte mjölkpaket

Hemvärnet tar hand om döda svanar utanför Nacka, efter ett misstänkt utbrott av fågelinfluensa 2006.

Det var en nyhet med alla ingredienser som krävs för att göra en text trist: sjukdomar, upphandlingar och EU. Ingen klickraket, som man säger. Men i Reuters artikel gömde sig trots det något intressant.

EU har lagt en beställning på 40 miljoner doser vaccin mot fågelinfluensan. Jätteaffären sträcker sig över de närmsta fyra åren och inleds med en stor leverans till Finland.

Hälften dog

Det är inte särskilt många människor som har eller haft fågelinfluensa. Enligt WHO känner man till knappt 900 fall i världen sedan 2003.

Kanske låter det märkligt att lägga så mycket pengar på en så ovanlig sjukdom.

Men av de smittade människorna dog strax över hälften. Och de senaste månaderna har antalet sjukdomsfall bland kor i USA ökat. Vid ett fåtal tillfällen har även människor smittats.

Säkrat vaccin

Risken för att människor smittas av djur i Europa bedöms fortfarande som låg, inga sådana fall har upptäckts ännu.

Men nyheten att EU redan säkrat 40 miljoner doser vaccin till européer som jobbar nära djur – till exempel bönder och veterinärer – visar att vi faktiskt lärt oss något av pandemin. Det är bättre att överreagera tidigt än att vänta in en katastrof.

Faktumet att fågelinfluensan har börjat drabba kor i stor utsträckning är ett dåligt tecken. Att däggdjur nu blir smittade gör att viruset är ett steg närmare människor.

I april hittade forskare spår av viruset i en femtedel av all testad mjölk i affärerna i USA. Även om pastöriseringen gör det ofarligt är det ett tecken på att långt fler kor än man hittills har upptäckt kan vara infekterade.

Lärt av pandemin

Det är fyra år sedan covidpandemin började. Redan då visste vi att det bara är en tidsfråga innan det händer igen med ett nytt virus.

Vi vet inte än om det blir fågelinfluensan eller något annat. Men vi har åtminstone haft chansen att dra lärdomar av den förra pandemin. Och EU verkar faktiskt ha gjort läxan.

Under den förra pandemin misslyckades vi i Sverige med att skydda de som var mest utsatta i arbetet – till exempel personal i äldreomsorgen, kollektivtrafiken och sjukvården. Den här gången fokuserar EU på att vaccinera de utsatta yrkesgrupperna först.

Förhoppningsvis blir det ingen pandemi av fågelinfluensan. Men om vi skulle ha otur, viruset muterar och börjar smitta mellan människor så har vi åtminstone lärt oss något sen sist.

Följ ämnen i artikeln