Håll tassarna borta från kryptovalutan
Moderaternas planer bäddar för klimatförstöring och kriminalitet
Publicerad 2022-01-06
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Christian Sonesson, moderat kommunalråd i Staffanstorp och känd för sitt samarbete med Sverigedemokraterna i kommunen, överväger att investera invånarnas pengar i kryptovaluta.
Kryptovaluta är en slags digital valuta som vuxit dramatiskt de senaste åren. Det finns flera olika kryptovalutor men den största är Bitcoin. Valutan är inte knuten till någon centralbank utan lever sitt eget liv. Det behövs inga banker för att handla med kryptovaluta, transaktionerna hanteras i stället genom att kedjor av digitala användare bekräftar överföringarna.
Bitcoin har stigit extremt snabbt i värde sedan den skapades 2009. Då kostade en bitcoin bara ett par dollar, i dag är de värda ungefär 46 700 dollar styck. Det kan därför verka lockande att investera i kryptovalutor – det är nytt, spännande och har gett otrolig avkastning för tidiga investerare.
Kräver stopp
Men kryptovalutorna har en baksida. I höstas krävde chefer på Finansinspektionen och Naturvårdsverket i ett gemensamt utspel ett stopp för utvinningen av bitcoin i EU. Med utvinning menas de extremt energikrävande datorprocesser då användarna bekräftar överföringar.
Utvinningen kräver gigantiska hallar med datorer vilkas elförbrukning leder till gigantiska utsläpp. Handeln med de två största kryptovalutorna beräknas orsaka utsläpp på 120 miljoner ton koldioxid per år.
Som jämförelse konstaterade Finansinspektionen och Naturvårdsverket att det motsvarar 100 miljoner flygresor mellan Sverige och Thailand. En elbil kan köra 44 varv runt jorden och förbruka samma mängd energi som det krävs för att utvinna en enstaka bitcoin. Dessutom används kryptovalutan av kriminella för penningtvätt, betalning vid utpressningar och finansiering av terrorism.
Bäddar för brott
Vanliga invändningar mot kryptopessimismen är att den stora majoriteten av kriminella förstås använder traditionella valutor. Mathias Sundin, tidigare liberal riksdagsledamot, skrev i replik till FI och Naturvårdsverket att det vore bättre för klimatet att stoppa guldutvinningen än att begränsa kryptovalutorna.
Skillnaden är att traditionella banksystem och valutor konstant anpassas och reformeras för att sätta stopp för kriminell aktivitet. Kryptovalutans nuvarande utformning bäddar däremot för densamma.
Liknande försök till reglering måste göras innan valutorna kan behandlas som vilka andra som helst, både för att förhindra kriminell aktivitet och minska klimatpåverkan.
Till dess bör Staffanstorps kommunordförande ta det lite lugnt.