Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gustav Adolf

Gubbstrutten Trump krossar mångas hopp

”Jag är äcklad av det här landet”

Publicerad 18.37

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Publiken lämnar Howard University efter att Kamala Harris meddelat att hon inte kommer ut och talar.

WASHINGTON På Howards University i Washington är säkerheten total på valnatten. Polisbilar har stängt av flera kvarter och man får gå igenom en säkerhetskontroll som på en flygplats för att komma in. Människor fotar sig framför Harris och Walz himmelsblåa valturnébuss.

Människor fotar sig framför Kamala Harris och Tim Walz valbuss.

Kamala Harris är på plats på det universitet – en institution för svarta elever – som hon studerade på under 1980-talet.

Det skulle bli en kväll för historieböckerna. Hundratals framför allt unga afroamerikanska har kommit hit med flaggor och tröjor med tryck som ”Madam President”. Stora skärmar är uppställda, musiken flödar. Stämningen är lite spänd men förväntansfull.

Men före midnatt är festen över.

Valresultaten trillar in från delstaterna, från väst till öst. Det gick inte den här gången heller. Glastaket är intakt, kanske hårdare än någonsin.

Kamala Harris blev inte USA:s första kvinnliga – och svarta – president. Besvikelsen är enorm över hela jordklotet. Plötsligt känns världen som en farligare plats.

– Jag kan inte förstå att det här händer. Jag är jättebesviken och ärligt talat äcklad av det här landet, säger en ung och chockad tjej jag talar med på valnatten.

När USA får en president som pratar om att skjuta politiska motståndare och journalister, som vill massdeportera invandrare och försämra kvinnors rättigheter betyder det något.

Det kommer att ge ringar på vattnet och högerpopulistpartier som tittar storögt på Trump kommer att ta efter.

På Howard University får vi höra att Kamala Harris inte ens tänker komma ut och tala till alla som är där för hennes skull.

Det är inte det enda felaktiga beslut hon tagit i den här valrörelsen.

För de amerikaner jag pratat med under den gångna veckan har två ämnen ständigt kommit upp: ekonomin och kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.

USA:s kvinnor har all anledning att känna oro nu. Trump har inte bara valts till president, Republikanerna har också vunnit majoritet i Senaten. Nu kan de rulla ut sin reformagenda, utan större motstånd.

Det kan innebära att kvinnor inte bara nekas abort utan också att preventivmedel blir förbjudna. 78-årige Trump har gubbstruttigt kallat klimatförändringarna för ”en bluff” och har sagt att USA ska lämna Paris-avtalet – igen.

Vi går in i en mörk tid och de politiska konsekvenserna av en ny Trump-period går inte att överblicka.

Kamala Harris fick drygt hundra dagar på sig att vinna över Trump och det räckte helt enkelt inte till.

Det går att skylla på det demokratiska partiet som lät Joe Biden sitta för länge. Det går att skylla på att samma parti inte hade ett starkare politiskt program för att slå Trump än en gång. Det går att skylla på att Kamala Harris inte heller kunde ge svar på de frågor som många amerikaner har.

Intervjun i tv-programmet The View kanske blev dödsstöten. Där sa Harris att hon inte direkt kunde komma på någonting som hon skulle ha gjort annorlunda än Biden. Det var minst sagt ett förödande svar när 70 procent av amerikanerna tycker att de har en sämre ekonomi än för fyra år sedan.

Om man ska vaska fram något positivt denna dag är det att utvecklingen ofta sker i myrsteg. Kamala Harris har vidgat vyerna för vad som är möjligt för många kvinnor och minoriteter i landet.

Förändringens vindar kommer, bara inte denna gång.