Otryggheten gör människor sköra

När regeringen för sex år sedan införde de nya hårda reglerna i sjukförsäkringen kom varningar från läkare och experter om att det skulle slå hårt mot människor med psykisk ohälsa.

Småbarnspappan, vi kan kalla honom Johan, levde med kronisk smärta under flera år. Trots att läkarintygen visade att hans arbetsförmåga var helt nedsatt avslog Försäkringskassan hans ansökan om sjukpenning.

När Johan inte längre orkade kämpa mot myndigheterna tog han sitt liv. På golvet, i husets källare hittade hans fru honom livlös.

Den vanligaste dödsorsaken bland män är självmord, sju av tio - mellan 15 år och 44 år - är män.

Mansnormen

Enligt en ny rapport från föreningen Mind är den hårda mansnormen - där män inte får visa sig svaga - en av förklaringarna.

I en debattartikel skriver företrädare från föreningen att män är mindre benägna att söka hjälp när de mår psykiskt dåligt. Samtidigt har många ett svagare socialt nätverk runt sig än vad kvinnor ofta har.

Det här gör i sin tur att män blir mer utsatta vid stora förändringar i livet som vid exempelvis skilsmässa eller arbetslöshet.

Ekonomisk otrygghet

Socialstyrelsen har också kunnat se att det finns ett tydligt samband mellan ekonomisk otrygghet och psykisk ohälsa. Den som inte har en stabil inkomst mår dåligt. Det tär på hälsan att inte veta om man kommer att kunna betala hyran nästa månad.

När regeringen för sex år sedan införde de nya hårda reglerna i sjukförsäkringen kom varningar från läkare och experter om att det skulle slå hårt mot människor med psykisk ohälsa. Man var helt enkelt orolig för att den redan utsatta gruppen skulle löpa större risk att begå självmord.

Töres Theorell, professor emeritus i psykosocial medicin, var en av kritikerna. Och såhär sa han då:

– Jag blir starkt oroad över att människor som behöver vara sjukskrivna inte kan vara det. På sikt kan det bli en risk för folkhälsan, sa han till Svenska Dagbladet.

Samma år, 2008, införde regeringen också nolltolerans mot självmord.

Ungas självmord ökar

Men det har uppenbarligen inte hjälpt. Självmorden ökar. Inte sedan 1989 har så många unga tagit livet av sig som i dag.

Varför människor begår självmord har många orsaker. Men att det i vissa fall kan bottna i ekonomisk otrygghet är inte värdigt Sverige.

Framförallt för att det går att motverka ekonomisk otryggheten via politiska beslut. Sverige är ett rikt land, vi har råd att låta sjuka bli friska.

Följ ämnen i artikeln