Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Äldrevården är Sveriges största misslyckande

Om personalen hostar har de inte råd att betala hyran

Uppdaterad 2020-07-03 | Publicerad 2020-04-12

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lyssna på krönikan. Anders Lindberg läser:

Det florerar en myt om att Sverige inte gör något i Coronakrisen. Att vi skulle fortsätta leva som vanligt. Utländska medier skriver mer eller mindre initierade analyser där de dömer ut "det svenska undantaget" och Donald Trump pekar finger. En kör på sociala medier uppmanar till "handling!".

Men de tittar åt fel håll.

Där jag bor har butikerna monterat plexiglas framför kassapersonalen. Alla bär handskar. Utanför Ica är det avspärrat och man får köa mellan två plastband för att komma in. Överallt sitter skyltar om att hålla avstånd och butikens högtalare upprepar suggestivt budskapet, igen och igen.

Så här ser effektivt grupptryck ut. Och lydigt väntar jag i kö med min kundvagn på regementsenligt avstånd.

– Det här är jobbigt för alla. Det är jättejobbigt för sjukvården, inte minst i Stockholm. Men hittills har vi klarat det väldigt bra som samhälle och det ska vi fortsätta göra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Aftonbladet.

Livet läggs tillrätta. Allt invant stannar upp. På Hemköp, soptippen, Systembolaget och bussen gäller nya tider och nya regler. Själv jobbar jag hemifrån sedan över en månad.

I veckan kom ett nödrop från Vasamuseet, det är osäkert om de kommer att kunna öppna igen. Flera flygbolag har begärt rekonstruktion. Skansen ber folk stödköpa entrékort till en säsong som inte finns. Restauranger över hela landet går i konkurs.

De som ständigt påstår att Sverige inte agerar har mycket att förklara. Varför ser det då ut som det gör?

– Jag hade en telefonkonferens med en brittisk kollega och vår gemensamma bedömning var att Sverige har nått ungefär lika långt med frivilliga medel som Storbritannien har gjort med tvångsmedel, säger Anders Tegnell till DN.

I veckan uppdaterade Folkhälsomyndigheten sina prognoser efter att de fått in siffror från Lombardiet i norra Italien. Landet är värst drabbat i Europa med omkring 18 000 döda.

Jämförelsen skrämmer. Men förhoppningsvis är det inte dit vi är på väg. Enligt Socialstyrelsen har antalet intensivvårdsplatser ökat med 80 procent. Än så länge har sjukvården kapacitet kvar att rädda människor. Och det finns tecken på att Folkhälsomyndigheten har lyckats med strategin att plana ut kurvan, i varje fall i Stockholm.

Tittar man på jämförbara länder i Europa har Sverige än så länge kommit lindrigt undan. Storbritannien har 9000 döda, Frankrike 13 000 och Spanien över 16 000. Mindre länder som Nederländerna har 2500 och Belgien över 3000. Siffrorna svindlar.

I norden ligger vi däremot i topp även om utvecklingen i Danmark ser relativt likartad ut. Men både Norge och Finland ligger bättre till och kan förhoppningsvis lyckas skydda sina äldre. Det skulle göra stor skillnad.

För det är här den svenska strategin har brustit. Det är detta Donald Trump och hobbyepidemiologerna med sina excelark i sociala medier borde rasa mot.

Särskilt i Stockholms äldreomsorg är tragedin ett faktum. Smittan finns i dagsläget på en tredjedel av äldreboendena i regionen och minst 150 har redan avlidit. I Stockholms stad finns smittan på vartannat äldreboende. Det var detta som bara inte fick hända.

Men kanske är det inte så underligt att det blev så här.

– Jag kan inte riktigt förstå förvåningen över att det sprider sig. Vi har så dåligt utbildad personal utan skyddsmedel som dessutom är anställda på timme. De har ingen sjuklön, de kan inte vara hemma om de hostar, då har de inte råd att betala hyran, säger den tidigare hemtjänstchefen Lars Lindeberg till SVT.

För så hänger det ihop. Löner och arbetsvillkor är sedan länge pressade till under bristningsgränsen. Och har personalen inte råd att stanna hemma om de hostar är konsekvensen ganska given för de äldre.

I normala fall dör äldre ofta av andra sjukdomar, som influensa och vinterskräksjuka. Hur tror ni de brukar smitta?

Sanningen, som politikerna naturligtvis vet, är att vår arbetsmarknad bygger på sjuknärvaro. När folk nu stannar hemma vid milda symptom ser vi hur lite som fungerar. Det finns få eller inga marginaler och en undersköterska eller snickare kan inte "jobba hemifrån".

Men det är så här vi har byggt arbetsmarknaden. Karensavdraget avskräcker från eget ansvarstagande och om du är timanställd är det inte bara lönen du kan förlora. Utan även chansen till nya jobb. Dessutom vill ju ingen sätta arbetskamraterna i knipa i en slimmad organisation.

Samma sak som hänt i Stockholm håller nu på att hända i övriga landet. Enligt SVT har 15 av landets 21 regioner redan fått in smittan i äldreomsorgen. Och det är mer än arbetsvillkoren som brister.

Som Fanny Nilsson, fristående krönikör och akutläkare, frågade på Aftonbladet ledare i fredags: "I den sönderslagna verklighet som utförsäljningen av välfärden har inneburit är det numera omöjligt att koordinera. Hur ska utbildning, skyddsutrustning nå alla anställda?"

När det här är över behöver politiskt ansvar för situationen i Stockholm utkrävas. Var har ansvariga politiker egentligen gjort? Men det viktigaste är att vi gör något åt situationen omgående. Många liv kan fortfarande räddas.

På längre sikt måste sjukvård och äldreomsorg rustas upp till en nivå som faktiskt klarar en kris. Precis som vi behöver återuppbygga de medicinlager som slarvades bort vid apoteksavregleringen. Och återskapa en fungerande civil beredskap med allt vad det innebär. För det kommer nya kriser.

Jag tror Vasamuseet kommer att öppna igen. Ica kommer att byta tillbaka till reklam i högtalarna och ta bort sina ”Håll avstånd” - skyltar. Jag tror inte Skansen kommer att lägga ner. De flesta av de som permitteras kommer att kunna gå till jobbet igen. Restauranger och handlare kommer att öppna och hjulen i den tunga industrin starta igen.

Det vardagliga livet är ohejdbart, men det kommer att förändras. Och när vi bygger det nya ska vi minnas vad som gick fel och var vi brast. Men även kraften när vi som ett samhälle mötte krisen tillsammans.

Chatta med Anders Lindberg, chatten öppnar 09:00 med du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Tack så mycket för den här chatten!

    Glad påsk alla!

  • Intressant!

    Jag hoppas verkligen att er äldreomsorg lyckas bättre än vad vår har gjort.

    Det gör en enorm skillnad. 

  • Norge har stort sett kommunal eldreomsorg. De ansatte har full lønn ved sykdom. Alle ansatte blir testet og satt i karantene ved mistanke om smitte. Vi får håpe det kommer bedre tider etter dette hvor alle som ikke kan jobbe hjemmefra får bedre arbeidsvilkår. Nå blir det veldig klart hvilke verdier som betyr noe! Ting tyder på at den frie flyt av varer og tjenester ikke er så bra! Lykke til kjære svensker, dere og vi skal klare dette, og kanskje blir det en bedre og mer rettferdig verden etterpå!

    Otto Johannessen
    12 april 2020
  • Min förhoppning är att vi kommer att se en förändring hos alla partier efter detta. Att hela den politiska skalan förskjuts mot mer av stat och mindre av marknad.

    Jag tänker argumentera för det i varje fall.

  • Tyvärr kommer avreglerings- och privatiseringshysterin fortsätta så fort coronakrisen är över. Vi har ju i princip bara borgerliga partier i Sverige. Sällan har väl ett parti svikit sin ideologi ochforna ideal som socialdemokratin.

    Christer
    12 april 2020