Mats Persson försöker skapa en tystnadskultur

För mycket kulturkrig på utbildningsdepartementet

En kvinna gör sin röst hörd mot en polis vid studentprotesterna i Lund.

Med Mats Persson (L) som utbildningsminister är det sällan en tråkig stund.

I en debattartikel i Aftonbladet menar han att Gazaprotesterna på de svenska universiteten gått för långt, de är odemokratiska. Han skriver att man ”ska använda sin yttrandefrihet” men inte ”passera den gräns där man tystar andra”.

Det här är inte första gången Persson oroar sig över att andra ska tystas. Redan när han tillträdde sin roll hösten 2022 oroade han sig över en utbredd ”tystnads- och utpekandekultur – även kallad cancelkultur” på universiteten. ”Jag ska initiera en granskning för att kartlägga hur utbrett det är”, skrev han då.

För två veckor sedan kom resultatet av denna kartläggning.

Persson är hotet

Det visade sig att mindre än 1 procent av de 3768 tillfrågade på svenska universitet oroar sig över detta.

Däremot såg 53 procent ett mycket större hot. De ansåg att den akademiska friheten faktiskt är hotad – av Mats Persson. De oroar sig över den politiska styrningen av universiteten.

Persson klampade alltså rakt ner i den fälla som är SD:s importerade kulturkrig mot akademin. Ganska snöpligt för någon som ska vara ansiktet utåt för högre utbildning i Sverige.

Oense med akademin

Under sin tid som utbildningsminister har han också hunnit med att slakta anslagen till studieförbunden med 500 miljoner kronor. Han tycker att det fifflas för mycket skattemedel som riskerar att hamna i privata fickor. Man undrar om han någonsin hört talas om vårt friskolesystem.

Nu är han åter ute på krigsstigen, denna kunskapens bödel. Den här gången mot studenterna som gör sin röst hörd och visar sitt stöd för människorna i Gaza.

Tyvärr svingar han snett – igen. Han och akademins företrädare är oense.

Underhållande och oroväckande

Samtidigt som Persson gormar om att studenterna använder sig av antidemokratiska metoder när de vänder sig mot ett pågående folkmord i Gaza, hävdar forskare raka motsatsen.

I en debattartikel i Sydsvenskan från april skrev 50 forskare vid Lunds universitet att de som avfärdar studentprotester som ”odemokratiska, ociviliserade och destruktiva” i själva verket är de som tar ett steg mot en fascistisk utveckling i samhället.

Utbildningsministern kanske inte alltid landar rätt i allt han tar sig an. Men för oss som tittar på är det åtminstone underhållande.