Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kristian, Krister

Även arbetare vill ha tid för barnen

Minns ni livspusslet? I valrörelserna 2006 och 2010 pratades det knappt om annat. Att göra vardagen uthärdlig för hårt arbetande familjer var något varenda parti månade om. Lösningen som segrade var regeringen Reinfeldts rut-avdrag, en sorts skattesänkning för människor som har råd att köpa städhjälp eller barnpassning.

Åren har gått men att människor upplever vardagen som stressig och känner att de inte har tillräckligt med tid för att umgås med sina barn och vänner är ett faktum. Åka buss eller tåg, jobba, hämta på förskolan, lämna på förskolan, handla, städa, laga mat. Människor vill ha mer tid för det viktigaste i livet.

Exakt det försöker Socialdemokraterna hantera med det vallöfte man lanserade ihop med sitt valmanifest i dag. Familjevecka kallas det och går ut på att föräldrar som arbetar varje år får fem lediga dagar som de kan ta ut när barnen inte kan vara i skolan på grund av lov eller planeringsdagar. Det fungerar som en extra semestervecka, men inom ramen för föräldraförsäkring.

Den tjattrande klassen på Twitter avhånar nu förslaget som om det vore en present till föräldrar som vill åka till Chamonix på sportlovet. Men, precis som statsminister Stefan Löfven påpekade, så är det här en fråga som träffar rakt in i klassamhället.

En vanlig svensk grundskola har varje läsår fem studiedagar och är då stängd. Förskolor är inte sällan stängda två dagar per termin. Likadant är det med fritids. Till detta kommer höstlov, sportlov, påsklov, mellandagarna och industrisemestern. Det är klart att semesterdagarna inte räcker. För folk som arbetar på kontor kanske det går att lösa genom att jobba hemifrån eller ta med sig barnen till jobbet. För byggjobbare, restauranganställda, lagerarbetare, vårdpersonal och förskollärare är det inte lika lätt.

Undersköterskan kan inte smita hem efter lunch bara för att förskolan stänger.
Det är helt enkelt arbetarfamiljer – vars livspusslande det var länge sedan någon var intresserad av att lösa – som har störst anledning att välkomna det nya S-förslaget.

Men även andra har skäl att vara glada. Stefan Löfven och Magdalena Andersson har ju formulerat ett annat sätt att tänka kring hur man kan underlätta livet för folk utan att för den sakens skull skattesubventionera städning. Det Socialdemokraterna påminner om är att det går att göra livet lättare för helt vanliga svenskar utan att vi för den sakens skull behöver överge principerna för hur de gemensamma resurserna ska användas och fördelas.

Det är faktiskt ingen liten sak.