Därför betalar du bankernas vinster

Uppdaterad 2013-10-28 | Publicerad 2013-10-27

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Stora vinster Rörelseresultatet på ett enda kvartal för de fyra storbankerna – Swedbank. SEB, Handelsbanken och Nordea - är 23,3 miljarder. 
Det mesta av pengarna kommer att delas ut till bankernas aktieägare.

Det går bra nu! Ja, inte om du är arbetslös eller elev på ett nyligen konkursat friskoleföretag förstås.

Men om du är hög chef i en av landets alla affärsbanker. Eller aktieägare, för all del.

23,3 miljarder i vinst

Förra veckan kom landets fyra storbanker med sina kvartalsrapporter, ett ”Fyrverkeri i vinstlyft” enligt glädjebudet i SvD Näringsliv. Rörelseresultatet på ett enda kvartal för de fyra storbankerna – Swedbank. SEB, Handelsbanken och Nordea - är 23,3 miljarder. Totalt väntas vinsten för bankerna bli ungefär 90 miljarder i år.

Det mesta av pengarna kommer att delas ut till bankernas aktieägare. Och finansiera bonusar. Bara värdet på bonusprogrammet för SEB:s vd Annika Falkengren är 20,5 miljoner kronor, rapporterar SvD. Värdet på de aktiebaserade bonusprogrammen i hela SEB uppgår till mellan 1,2-2,2 miljarder.

Bonus till ingen nytta

Inte för att just bonusar tros leda till bättre resultat. Enligt styrelseledamoten och ordföranden i SEB:s ersättningskommitté Tomas Nicolin är det ingen som tror att Falkengrens bonusprogram ger någon effekt. 

- Det är svårt att belägga att det finns en direkt koppling mellan aktieprogram och bättre prestation, säger Nicolin till SvD.

Okej. Miljarder i bonusprogram, utan att det egentligen förväntas leda någonstans.

Som sagt, det går bra nu. För bankerna.

Bristande konkurrens

Hur är det då möjligt att bankerna gör sådana enorma vinster? Efter år av skäll från regeringen, efter en finanskris som skakade världen, i ett läge när resten av näringslivet precis håller på att få näsan över vattenytan?

Ett svar är bristande konkurrens.

Ett annat är att bankerna har en unik subvention från skattebetalarna, som förser SEB, Swedbank och de andra med gratis hängslen och livrem. Expandera jättemycket utomlands? Inga problem! Pappa staten betalar.

Staten står för risken

Bankverksamhet fungerar inte som andra företag, där den som vill låna pengar får betala dyrare för sina lån ju högre risken är.

I Sverige garanterar staten att storbankerna inte går omkull. Detta eftersom en kollapsad bank skulle föra med sig enorma följdeffekter för samhällsekonomin.

Enligt en rapport från Riksbanken från december 2011 var det genomsnittliga värdet på denna statsgaranti mellan 2002-2010 ca 30 miljarder per år. Värdet på garantin har dessutom stigit de senaste åren, eftersom det i krisens spår har blivit tydligt vilka konsekvenserna kan bli av finansiella system som kollapsar.

Sänkt skatt till bankerna

Förra året fyllde Anders Borg dessutom på med en jättesubvention till bankerna. Den sänka bolagsskatten kostar statskassan 16 miljarder årligen, och flera miljarder av denna skattesänkning går direkt till bankerna. Varje år.

Visst måste staten garantera att det finansiella systemet inte kollapsar. Men det borde inte automatiskt betyda att bankerna varje år ska kunna göra mångmiljardvinster på en verksamhet där skattebetalarna egentligen står för risken.

Det finns andra saker en del av de miljarderna skulle kunna användas till.

Karin Pettersson

Följ ämnen i artikeln