Företagen måste ta kampen mot fusket
Fifflet med stödet har redan börjat
I torsdags fick Sverige ännu en utredning. Justitieminister Morgan Johansson gav den tidigare rikspolischefen Stefan Strömberg uppdraget att förhindra fusk och fiffel när samhället kraftsamlar mot pandemins ekonomiska konsekvenser.
Justitieministern varnade för att det alltid finns några vars första tanke är att roffa åt sig så mycket som möjligt av offentliga medel.
"Oanständigt", var ett ord Morgan Johansson använde. Han talade också om organiserad brottslighet.
Det skulle han inte ha gjort, i alla fall inte enligt näringslivets opinionsbildare. På nyhetsportalen Arbetsmarknadsnytt som drivs av Svenskt Näringsliv rasar företagarna mot justitieministern.
Hårda reaktioner
"På gränsen till osmakligt" säger en bensinstationsföreståndare och en hotellägare tycker att man utgår ifrån att alla fuskar. Det "stör" hon sig på.
Den här ledarsidans brukar inte anklaga människor för lättkränkthet. Tvärt om, den som utsätts för trakasserier eller dålig behandling har rätt till sina känslor. Och till respekt.
I just det här fallet kan man ändå fråga sig om inte näringslivets propagandamakare har lite väl ömma tår. Det är klart att regeringen vet att de flesta företagare vill göra rätt för sig. Varför skulle man annars presentera nya stödpaket praktiskt taget varje vecka?
Men i helgen tvingades Ekobrottsmyndigheten varna för att fusket med krispengarna redan är i gång. Det gäller till exempel permitteringsstödet. Det finns uppgifter om att personalen på sina håll jobbar på som vanligt trots stödet.
– Det kan bli en lavinartad ökning av brottsanmälningar till oss, sa chefsåklagare Staffan Lundberg till Sveriges Radio.
Svårt att rätta till
Han påpekade att det kan bli svårt att kräva tillbaka pengarna. Kriminella är inte kända för att göra rätt för sig.
Fusk med statliga stöd är upprörande för alla. Men hederliga företagare riskerar att faktiskt att förlora två gånger. Först som skattebetalare och sedan när man tvingas konkurrera med fuskare och fifflare.
Dessvärre följer Svenskt Näringslivs reaktion ett mönster. Krav från till exempel facket om ordning och reda på arbetsmarknaden avfärdas som ett försök att peka ut alla som brottslingar.
I själva verket borde reaktionen bli den motsatta. Ingen har mer att förlora på fifflet än den som försöker driva sin firma med ärliga medel.
Om Svenskt Näringsliv vill gynna företagen borde man ställa sig i spetsen för kampen mot fusket.