Viruset kommer att drabba din plånbok
Korttidsarbete borde redan vara verklighet
Magdalena Andersson bad nästan om ursäkt när honom inledde gårdagens presskonferens om det nya coronavirusets ekonomiska konsekvenser.
– Jag ska ju bara prata om pengar, sa hon.
Finansministern har faktiskt ingen anledning att ursäkta sig. De ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet handlar inte bara om pengar. Om virusutbrottet i Kina snart kulminerar och om det inte blir fler stora utbrott kommer tillväxten i världen att minska med en halv procent. Den svenska tillväxtprognosen sjunker också, med 0,3 procent.
Kan bli mycket värre
Blir virusepidemin mer utdragen eller utbrotten fler blir de ekonomiska effekterna mycket större. Då handlar det om människors vardag och jobb och om välfärdens resurser.
Tack vara ett vi har haft ordning och reda i statsfinanserna kommer vi att kunna stimulera ekonomin, sa Andersson. Det brukar hon säga. Den här gången kan hon mycket väl behöva visa att det finns kraft bakom orden.
Den stora nyheten i går var annars att regeringen redan i dag fattar beslut om en utvidgning av stödet till så kallat korttidsarbete. Anställda och arbetsgivare på företag som drabbats av en tillfällig kris ska tillsammans kunna minska arbetstiden. De anställda får lite mindre lön, men arbetstiden förkortas mer. Kostnaderna delas mellan företag, anställda och staten.
Kan komma igen
I bästa fall slipper företaget säga upp personal och de anställda slipper förlora jobbet. När situationen normaliseras kan produktionen snabbt dra igång igen.
Aftonbladets ledarsida skrev om förslaget redan i förra veckan.
Korttidsarbetet hade behövts nu. Om det är både fack och företag överens.
När komponenterna från Kina börjar ta slut kan det snabbt bli svårt att driva bilfabriker eller att tillverka elektronik. Och hyllorna töms snabbt. Dagens "just in time" kapitalism betraktar lager som en onödig och oförsvarlig kostnad.
Småföretagarnas riksförbund hävdar att det kan bli frågan om att varsla anställda redan den här veckan.
Inget just nu
Magdalena Anderssons problem är att hon inte har något att bidra med just nu. Finansieringen av korttidsarbetet – 350 miljoner om året – befinner sig i budgetförhandlingarna. Själva lagförslaget skickas just nu till juristerna i lagrådet. Och då återstår ändå riksdagsbehandlingen.
Prognosen säger att systemet ska finnas på plats i augusti. Vid det laget får vi hoppas att världen har något annat än corona att tala om.
Finansminister lovar att skynda på processen så mycket hon kan. Det kommer hon säkert att göra. Problemet är att det tagit alldeles för lång tid att komma igång med jobbet.