Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Tur att polisen är klokare än S

Det räcker inte med hårdare tag

Moderaterna och Socialdemokraterna måste lyssna på polisen om vikten av det förebyggande arbetet.

I Sverige har samtalet om det brottsförebyggande arbetet i princip kastats på sophögen politiskt. Fritidsgård har blivit ett skällsord som dunkas i huvudet på alla som vill lyfta debatten om gängkriminaliteten till en högre nivå än hur långt ett straff ska vara. Istället är det från polisen vi hör röster om hur viktig skolan, en meningsfull fritid och integrationen är.

När Göteborgsposten frågar lokalpolisområdeschefer, det vill säga de som faktiskt möter de gängkriminella politikerna pratar om, konstaterar en majoritet av dem att straffskärpningar inte räcker. Det här är alltså inte några mjuka vänsterflummare, utan poliser som säger det som är så självklart, men nästan helt tappats bort. Trots att alla vet att straffskärpningar inte är vad som kommer förhindra 10-åringar involverade i droghandeln från att växa upp till män som tar examen i kriminallitet, istället för från universitet.

Kommunerna behöver resurser

Trots det har Moderaterna uteslutande valt att fokusera sin politik på åtgärder som sätts in när brotten redan har begåtts. Av regeringens 34 punkter mot gängkriminaliteten handlar åtta om det förebyggande arbetet. Men var är krafttagen för fler lärare? Var är pengarna till kommunerna? De som faktiskt kan förebygga nyrekryteringen till gängen.

Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef för Hisingen, är oroad för segregationen. Han ställer sig enligt GP till och med frågan om inte vissa skolor borde läggas ner, för att underlätta integrationen. Det är, till skillnad från straffskärpningar, en lösningsorienterad och originell tanke.

Till Göteborgsposten säger Jörgen ThorIén följande mycket tänkvärda ord:

– Ibland gör vi det onödigt svårt för individerna att komma in i samhället. Jag påstår inte på något sätt och vis att bara för att man kommer från ett annat land att man blir gängkriminell, så är det absolut inte, men jag tänker att förutsättningarna för att lyckas inte är helt enkla för vissa individer i framförallt utsatta områden.

Och så är det såklart. Startplatsen i livet påverkar våra förutsättningar, men borde inte få avgöra vår framtid.

Lyssna på polisen

I intervjuer som BRÅ gjort med män som begått skjutvapenvåld vittnar dessa män om precis vad polisen talar om, om stökig skolgång, vuxna som svikit, om ett uppenbart sökande efter tillhörighet och kriminaliteten som en väg till respekt.

Om både polis och kriminella vittnar om samma sak och forskningen visar att straffskärpningar inte har någon tydlig inverkan på brottsligheten, varför får i så fall de förebyggande åtgärderna så litet utrymme i debatten? Det enkla svaret är tyvärr att arga män som idag röstar på SD blivit viktigare för både Moderaterna och Socialdemokraterna än några andra väljare. Och arga män vill inte höra prat om skola och fritidsgårdar.

Det är därför polisen bytt plats med alldeles för många politiker i debatten om gängkriminaliteten.

Men när polisen ropar efter bättre skola och integration borde vi faktiskt lyssna.

Att straffa den som begår brott och förebygga att någon blir kriminell är ett arbete som måste pågå parallellt. Polisen säger själv att man inte ensam kommer kunna rädda oss från kriminaliteten. Batongdebatten kommer med andra ord aldrig leda oss fram till trygghet.

Lyckligtvis är de som håller i batongerna klokare än både Moderaterna och Socialdemokraterna.