Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Soldater kan inte bara kamouflera sig i glitter

Försvaret måste göra mer för att bli queer

Det här räcker, tyvärr, inte.

Idag går Prideparaden av stapeln i Stockholm. Tåget inkluderar flera meter av glada demonstranter som marscherar för rätten att älska vem man vill. Men för myndigheter och företag som firar räcker det inte bara att iklä sig i boa och glitter, man behöver göra grovjobbet för att få till mångfald. Det har inte Försvarsmakten – som går i tåget – gjort.

I mitt flöde möts jag av att de återigen har en paroll under Prideveckan som väcker känslor. I år har de ändrat det tidigare militära uttrycket "Vi kommer kämpa till siste man" till "Vi kommer kämpa till siste hen". Regnbågsflaggan syns tydligt ihop med en rad soldater i full mundering och schäferhundar.

Missförstå mig rätt, jag tycker såklart att det är viktigt att Försvarsmakten tar ställning och värnar vår frihet. Att de visar att alla platsar i Sveriges försvar. Men något skaver i mig.

När jag sist skrev om att värderingar som genomsyrar samhället också återspeglas i rekryteringen av värnpliktiga blev det ramaskri i debatten. Till den grad att statsministern till och med adresserade det i sitt tal på Folk och Försvar.

Viljan att försvara vårt land och levnadssätt råder det inga tvivel om. Utmaningen för försvaret handlar snarare om ingrodda värderingar och basala saker som rätt redskap och lika lön.

Alla vet att mångfald berikar, all forskning visar på det. Och Försvarsmakten själva tycker det. De vet att ett bredare försvar är ett starkare försvar.

Trots det har försvaret fortfarande svårt att rekrytera brett. Tidigare i år berättade SVT att svenskar med utomeuropeisk bakgrund inom försvaret är kraftigt underrepresenterade, Det är fortfarande för få kvinnor som mönstrar. Inte ens hälften av de anställda på myndigheten är kvinnor.

Det är inte konstigt.

– Saker som bara behövs för kvinnor, typ trosor, BH, en passande uniform, det har vi fortfarande inte. Och det är alltså 44 år efter att den första kvinnan kom in i militären, säger Frida Linhagen som forskat på jämställdhet i Försvarsmakten till Dagens Nyheter.

Först år 2026 planeras det att införas den första unisex-uniformen. Sen är det hela också en fråga om pengar. Kvinnor tjänar inte ens detsamma männen i militären.

Försvarsmakten är en gammal myndighet med värderingar som institutionaliseras under lång tid. Det finns en kåranda och en tradition som man för vidare generation efter generation. Därför kommer det att krävas att man ändrar kulturen inifrån. Och att alla är med på förändringen. För - även om gesten är viktig - börjar mångfalden inte i demonstrationståget. Det handlar också om vilka som är på fronten.

Ju mer olika vi är, desto farligare är vi för fienden. Och då räcker det inte att soldaterna kamouflerar sig i glitter.

Följ ämnen i artikeln