Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Buschs kärnkraft gör lägre elpriser omöjliga

Kärnkraften har blivit ett prestigeprojekt för energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Regeringens nya utredning visar att det blir konsumenterna som får betala.

Ministerns besatthet har gått över gränsen

Det mest naturliga vore väl om en energiminister såg det som sitt uppdrag att hålla elpriserna så låga som möjligt. Hon är trots allt där för att se till medborgarnas intressen. Men Ebba Busch upphör aldrig att överraska.

Förslaget som regeringen presenterade häromdagen skulle göra det i princip omöjligt att få ner elpriset. På pressträffen i måndags förklarade utredaren Mats Dillén tillsammans med finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) att staten ska erbjuda de företag som bygger ny kärnkraft en prisgaranti.

Ny elskatt

Om priset på el från förnybara källor sjunker kommer regeringen att betala mellanskillnaden till kärnkraftsproducenterna. Oavsett elpris garanteras de 80 öre per kilowattimme. Denna statliga utgift ska finansieras med en ny elskatt.

Det kan bli dyrt. Enligt Vattenfalls bedömning tidigare i år lär marknadspriset på el 2045 ligga på 50–60 öre per kilwattimme. Samtidigt förutspås priset för kärnkraften landa på 90–112 öre per kilowattimme.

Höga elpriser

Det skapar mycket märkliga incitament för regeringen. Enligt den föreslagna modellen leder ett lågt elpris till större statliga utgifter. Det senare vill regeringen förstås undvika. Plötsligt ligger alltså ett högt elpris i energiministerns intresse.

Men framför allt kommer medborgarna aldrig få några lägre elpriser, eftersom de då blir skyldiga kärnkraftsbolagen mellanskillnaden.

Ebba Buschs prestigedrivna besatthet av kärnkraft låser alltså fast svenskarna i en uppgörelse de aldrig kan tjäna på. Höga elpriser är dyra. Låga elpriser leder till högre elskatter.

Skattebetalare gör säkrast i att budgetera för nya utgifter.

Under valrörelsen 2022 talade Ebba Busch om kärnkraft som lösningen på de höga elpriserna. I praktiken visar den sig nu garantera högre räkningar.

Planekonomi

På måndagens pressträff bidrog finansmarknadsminister Wykman med en insiktsfull kommentar.

– Det är inte lätt, det är inte okomplicerat. Men det är viktigt att poängtera att om ny kärnkraft inte byggs måste något helt annat göras.

Det senare verkar regeringen dessvärre ointresserad av att undersöka vidare.

I en planekonomi bestämmer regeringen på förhand vilka varor och tjänster som ska finnas och till vilka priser. Det slutar sällan väl, och brukar därför inte förespråkas i moderna demokratier.

Ebba Busch fortsätter envist att överraska.


Vad tror du om regeringens nya förslag? Är prisgarantier för kärnkraftsföretagen en bra idé? Tycker du att regeringen lyckas med att leverera vad de lovade innan valet?

Chatta med Susanna Kierkegaard om texten 09.00. Du kan skicka in frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    09.32

    Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer idag! Stort tack till alla som var med. Den absoluta majoriteten av alla inlägg han jag tyvärr inte svara på, men jag läser och tar med mig allt ni skriver.

    Hoppas ni får en riktigt fin onsdag!

  • 09.31

    Hej, kan hålla med om att en skattehöjning på el kan bli kännbar för oss skattebetalare. Det jag däremot inte förstår är att ni på Aftonbladet annars propagerar för höjda skatter som också skulle drabba oss skattebetalare hårt, speciellt på landsbygden.

    S Carlsson

    Nej, jag tycker tvärt om att man borde sänka kommunalskatten. Det är en högst orättvis skatt efter som den är platt, det vill säga alla betalar samma procentsats oavsett inkomst. Den skatt som borde höjas är den för de allra rikaste.

    Men det viktigaste är ju vad man använder skattepengarna till. Vård, skola och omsorg är bra saker. Ett olönsamt kärnkraftsprojekt är det inte.

    Susanna Kierkegaard
  • Susanna Kierkegaard
    09.28

    Måste också lägga till ytterligare en bisarr aspekt av förslaget som inte fick plats i texten.

    Regeringen vill alltså erbjuda denna subvention i 40 år. Om vi räknar med att det tar 10-15 år att bygga nya kärnkraftverk och få igång produktionen – och att byggandet börjar typ nästa år, vilket i sig är helt orealistiskt, men nu gör vi en snällräkning. Då är de klara 2040. Och vi ska subventionera kärnkraften till 2080.

    Det är en helt svindlande tanke. Tänk bara på om vi för 56 år sedan, 1968, hade låst fast oss i en uppgörelse om energin som fortfarande gällde idag. Då hade vi inte en susning om allt som skulle hända – klimathot, ny teknik…

    Det här förslaget är så absurt att man inte ens vet var man ska börja.

  • 09.22

    Vad vill sossarna? Finns det ingen bred uppgörelse är det väl tveksamt om företagen vågar investera oavsett utlovade subventioner?

    Mats Toftgård

    Socialdemokraterna har sagt att de kommer stoppa förslaget vid ett maktskifte. Deras linje hittills har varit att företag gärna får bygga nya kärnkraftverk om de så önskar, men att de inte kan räkna med några subventioner eller annan ekonomisk hjälp från staten. Och då investerar de flesta hellre i förnybara alternativ.

    Susanna Kierkegaard
  • 09.20

    Tack för upplysningen Susanna.

    Ännu en gång vill regeringen skinna oss skattebetalare. Högre skatter ger knappast bättre miljö.

    Vi betalar för Elmarknadens fatala misslyckande-Dom enda som tjänar på detta är Elföretagen. Samtidigt som vi "folket" skall betala högre elskatt samtidigt moms på elskatten, utlåningen av folkets skattepengar osv.. Det är rena guldgruvan för Elmarknadsbolagen.

    Jocke

    I vanlig ordning sätter regeringen företagens bästa framför medborgarnas. Men ministrarna måste ju tänka på karriären efter politiken! Då lär elbolagen stå på rad med sådana erbjudanden att en liten elskatt hit eller dit knappt syns på lönebeskedet.

    Susanna Kierkegaard