Gårdsförsäljning kan få Systembolaget på fall

Kristersson spelar roulette med alkoholpolitiken

I onsdags meddelade regeringen att man lägger fram förslaget om gårdsförsäljning av alkohol. Ulf Kristersson hoppas att det inte ska leda till att försäljningsmonopolet för öl, vin och sprit försvinner.

Socialförsäkringsminister Jakob Forssmed säger kavat att det svenska alkoholmonopolet inte kommer att hotas. Statsminister Ulf Kristersson förklarar att hans ministrar känner sig ”väldigt trygga” med att Systembolaget kan fortsätta som nu.

Sanningen är att varken Forssmed eller Kristersson har en aning. Om förslaget att tillåta gårdsförsäljning av alkohol på bryggerier, brännvinsfabriker och svenska vingårdar genomförs kommer Systembolagets framtid förr eller senare hamna i EU-domstolen. Och hur det går vet ingen.

Utretts gång på gång

Frågan om gårdsförsäljning av alkohol har utretts gång på gång. Problemet är inte att någon missunnar den som driver ett mikrobryggeri möjligheten att ordna provsmakning. Det som skapar bekymmer är att Sverige har ett undantag från den fria marknaden när det handlar om alkohol.

Systembolagets särställning motiveras av folkhälsosjäl. Vin och sprit i den lokala ICA- eller Coopbutiken skulle helt enkelt få oss att dricka mer. Och med större drickande följer större skador.

Det argumentet köpte de andra länderna när vi gick in i unionen.

Uppskattar Systemet

Att väldigt många svenskar dessutom uppskattar den överlägsna service de får på landet 450 systembolagsbutiker har egentligen inte med saken att göra, men det är sant.

Väljer vi att göra undantag från försäljningsmonopolet kan hela grunden för vårt undantag ifrågasättas. I EU är ju alkohol en vara som andra, och för varor gäller den fria marknaden.

Därför har utredning efter utredning kommit fram till att det vore dumt att rucka på monopolet. Därför innehåller dagens förslag också en lång och trasslig lista på villkor. Alkoholturisterna ska inte få handla hos för stora tillverkare. Försäljningen får bara ske vid vissa tider och bara till gäster som betalat för en visning.

Som en taxfreeshop

Dessutom begränsas volymerna. Det blir lite som i färjornas taxfreeshop innan EU-inträdet.

– Det är en frihetsreform. Sverige blir mer som övriga Europa, sa Kristersson viktigt i onsdags.

I själva verket skulle den som besökt en fransk vingård eller ett danskt mikrobryggeri nog ha svårt att känna igen sig bland alla regler hos en svensk ”gårdsproducent”. Det blir inte så mycket ”som övriga Europa”.

Däremot skulle vinbonden Moseldalen eller sprittillverkaren från Cognac surt konstatera att deras varor stängs ute.

Om nu Sverige är så noga med folkhälsan, varför tillåter man då att vissa får sälja öl, vin och sprit vid sidan av monopolet, skulle de fråga sig.

Hamnar i EU-domstolen

Den frågan lär som sagt hamna i EU-domstolen, snarare förr än senare. Och då hjälper det inte att Kristersson och Forssmed lovat att fråga EU-kommissionen om lov. Det är nämligen inte den som bestämmer.

Att lägga fram förslaget om gårdsförsäljning är att spela rysk roulette med Systembolaget och den svenska alkoholpolitiken. Nu har regeringen satt fart på revolvertrumman.