Svenska kyrkan blir modernare

Vi bör vara stolta över att Sverige är världens modernaste land även när det kommer till religion

Antje Jackelén, 58, Sveriges första kvinnliga ärkebiskop.

I herrens år 829 påbörjade Ansgar sin första missionsresa till Svearnas handelsstad Birka i Mälaren. Sedan 1834 utmärker ett stort stenkors, Ansgarsmonumentet, platsen där kristendomen för första gången kom till vårt land. Det står på Björkö i Ekerö kommun.

Nästan 1200 år senare har nu en kvinna för första gången valts att leda Svenska Kyrkan. Det var verkligen historia som skrevs idag när Antje Jackelén valdes till ny ärkebiskop med 174 röster mot tvåan Ragnar Persenius som fick 103.

Kvinnor som präster

Det var 1958 som kyrkomötet beslutade att även kvinnor skulle få bli präster i Svenska kyrkan. Två år senare vigdes de första tre. Beslutet var kontroversiellt och kvinnoprästmotståndarna är fortfarande en kraft inom kyrkan, trots att det gått över 50 år.

I och med dagens beslut har de förlorat sin kanske sista verkliga strid. Från och med nu hör kvinnoprästmotståndet hemma i historieböckerna. I Svenska kyrkan är alla lika värda.

En modern kyrka

Oavsett vad man tycker om religion eller Svenska kyrkan bör alla kunna vara överens om att det är ett viktigt framsteg för jämställdheten att en kvinna kan bli ärkebiskop.

Men det är även en viktig del i att modernisera kyrkan och anpassa den till en ny tid. Som alla större trosamfund står kyrkan inför den enorma utmaningen att ge svar på de frågor dagens och morgondagens människor ställer. Annars är risken att man bara blir en historisk relik.

En dragkamp

Antje Jackelén är känd som en skicklig teolog med ett stort internationellt nätverk. Hon har förmåga att nå ut till människor och hon beskrivs som en person med stort pondus och integritet.

Som ledare för Svenska kyrkans 6,5 miljoner medlemmar att det egenskaper hon kommer att behöva.

Följ ämnen i artikeln