Indien står inför avgörande val
Publicerad 2019-01-13
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Vid nyårshelgen lyckades två kvinnor med polisens hjälp besöka Sabarimala-templet i den sydliga och politiskt progressiva indiska delstaten Kerala. Det låter inte så dramatiskt, men innebar ett brott med ett månghundraårigt förbud och den ännu äldre traditionen att betrakta kvinnor som orena.
Konflikten kring kvinnors tillträde till templet i Kerala har skapat våldsamma protester. Militanta hindinationalister har organiserat våldsamma protester. 1 300 personer har gripits. En person har dödats och de båda kvinnorna tvingas nu gömma sig för att komma undan fundamentalisternas hat.
Miljontals kvinnor protesterade genom att bilda en hundratals kilometer lång mänsklig mur mot diskrimineringen.
Utländska regeringschefer på kö
I världen har Modi, Indiens premiärminister sedan fem åren, beskrivits ofta som ett slags liberal reformpolitiker. Det har varit helsidesreportage på ekonomisidorna, rockstjärnestatus och utländska regeringschefer på kö. Norges Erna Solberg hälsade på i förra veckan.
I valet 2014 lyckades Modis parti, BJP, ta hem en storseger med löften om ekonomisk utveckling, förenklingar och kamp mot den ständiga korruptionen.
Omvärlden väntade sig ekonomisk tillväxt och gigantiska affärsmöjligheter. Det gäller inte minst den svenska vapenindustrin, trots tidigare erfarenheter.
Länge beskrevs också Modis politik som en succé.
Inför valet som ska hållas under året har bilden fått allt fler sprickor. Våldsverkarna i Kerala tillhör i grunden samma rörelse som premiärministern. Under sin tid som chef för delstatsregeringen i Gujarat anklagas Modi för att ha sett på när över 1 000 människor – framför allt muslimer – mördades.
Löften som inte infriats
Amnesty rapporterar om ökat tryck mot journalister och en pressfrihet på väg åt fel håll. Kriget i Kashmir har blossat upp igen och framför allt har regeringens marknadsinriktade politik inte kunnat leva upp till löftet om en bättre ekonomi för alla indier.
I veckan genomförde indiska fackförbund vad de beskriver som världens största strejk i protest mot den indiska regeringens arbetarfientliga politik. Så många som 200 miljoner människor kan enligt arrangörerna ha lagt ner arbetet, bland annat för ökat fackligt inflytande och höjda minimilöner.
Bönder har protesterat mot rekordlåga priser på lök och potatis och i lokalvalen i början av december förlorade BJP makten i flera viktiga delstater.
När Indien i år går till val är det inte bara viktigt för Sydasien. Det kommer att påverka den globala utvecklingen, och Sverige. Det kanske är dags att vi – i alla fall tillfälligt – ägna lite mindre uppmärksamhet åt Trumps upptåg, och lite mer åt det som händer på den indiska subkontinenten.