Kvinnorna betalade för Nytorgsmannens frihet
Gripen misstänkt för våldtäkt igen
Susanna Kierkegaard
Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Publicerad 2024-11-13 16.00
Nytorgsmannen är misstänkt för våldtäkt igen, enligt uppgifter till Sydsvenskan. Det dröjde alltså åtta månader från det att han frigavs.
Det innebar åtta månader av rädsla för kvinnorna i Malmö där han bosatt sig. I en intervju med Sydsvenskan i april berättade några kvinnor om hur påfrestande vardagen blivit. De höll gemensamt koll på var Nytorgsmannen befann sig genom stora gruppchattar, köpte försvarssprejer och var rädda för att vara ute ensamma.
Hög återfallsrisk
Att Sveriges värsta serievåldtäktsman bara dömdes till fem års fängelse är illa nog. Det går knappt att hitta ord för att han dessutom frigavs i mars i år, efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet – trots att Kriminalvården bedömt återfallsrisken som hög.
Det är så lite det svenska rättssystemet bryr sig om kvinnor och deras säkerhet. Våldtäktsmannens frihet att ”återanpassas till samhället” väger tyngre, även när risken för återfall är hög.
Nytorgsmannen fick inte vistas på Södermalm i Stockholm där våldtäkterna begåtts. Han fick fotboja, utegångsförbud på nätterna och behövde informera Kriminalvården om var han planerade att sova. Som att det inte går att våldta kvinnor utanför Södermalm eller på dagtid.
För korta straff
Flera lagändringar behövs.
Det får inte vara så att sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp, sex sexuella ofredanden och en grov fridskränkning bara ger fem års fängelse. Det borde inte heller vara möjligt att få straffrabatt för sexualbrott. Nytorgsmannens straffrabatt följde logiken att om man begått en våldtäkt kan man lika gärna begå ett par till, påföljden blir ju densamma.
Brottslingar med så här stor återfallsrisk för allvarliga brott borde kunna hållas inlåsta. Det måste vara möjligt att göra någon slags utskrivningsprövning i ett fall som detta. Den som bedöms ha risk att återfalla i brott bör helt enkelt få sitta kvar.
Krävs lagändring
I Nytorgsmannens fall tog man inte ens med återfallsrisken i bedömningen innan han frigavs. Sydsvenskan kunde visa att han inte fullföljt sina behandlingsprogram för sexualförbrytare respektive missbruksproblem i fängelset. Han saknade motivation, skriver tidningen. Han hade också misskött sig, fått åtta varningar och hotat en tjänsteman med att han hade ”lust att döda”.
Inte relevant för frigivningen, var Kriminalvårdens slutsats.
– Ska vi ta ställning till risken för återfall så behöver politikerna ändra lagstiftningen, sa Åsa Nilsson, chef för Kriminalvårdens sektion för uppskjuten villkorlig frigivning, till Sydsvenskan i våras.
Hörde ni det, regeringen? Kvinnor har varit rädda länge nog.