Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Vapenskandal som vägrar släppa taget

Det är märkligt hur nyheter kan komma som ett eko ur det förgångna, som när svenska och internationella medier för någon vecka sedan rapporterade att affärsmannen Ottavio Quattrocchi avlidit i Milano.

Quattrocchis död hade inte blivit någon nyhet om det inte hade varit för en sak. Den svenska kanontillverkaren ­Bofors försäljning av 410 haubitsar av modellen 77B till ­Indien 1986, och den skandal som följde.

Varken mutor ­eller provisioner skulle få förekomma. Ändå blev det precis så, och den svenska vapen­tillverkaren har kommit att bli något av en symbol för ­ohederlighet, inte minst i ­Indien.

Quattrocchi anses ha varit en av de mellanhänder som skötte de hemliga utbetalningarna.

Själv bodde jag i Karlskoga under några år i början av 1980-talet. Mina vänner arbetade åt Bofors. Under militärtjänsten lärde jag mig skjuta med haubits 77 i Kristinehamn, ett stenkast åt väster.

Några år senare, 1990, mötte jag den välbekanta silhuetten av eldröret i en gränd i Varanasi. Val­affischens blekta text på hindi kunde jag förstås ­inte läsa, men bud­skapet var klart. Den svenska artilleri­pjäsen hade blivit en bild av maktmissbruk och korruption.

Då hade Bofors­affären redan ­förändrat indisk politik, kanske för alltid. De hindi­nationalistiska partiernas framgång i valet 1989 berodde till stor del på vapenaffären.

I kölvattnet följde det tidiga 1990-­talets sekteristiska våld.

1980-talet var en tid av rykten om ohederliga vapenaffärer, falska slutanvändarintyg och ren smuggling. Dessutom ­pågick kapprustningen som bäst, och i hela Europa demonstrerade människor mot ut­placeringen av nya kärnvapen.

I Karlskoga blandades allt det där med en känsla av utsatthet. Vapenproduktionen handlade trots allt om svensk spetskompetens, och om att försvara Sveriges oberoende.

Så kunde man prata på den ­tiden, när vi hade allmän värnplikt, flygvapnet skulle avvisa främmande stridsflygplan och telefon­katalogen hade instruktioner att följa ”Om ­kriget kommer”.

I dag är Bofors uppdelat ­mellan Saab och den brittiska försvarskoncernen BAE. Anklagelserna om mutor och osunda affärsmetoder i vapen­branschen fortsätter, men de handlar ­inte längre om haubitsar. Själv har jag inte varit i Karlskoga på år och dagar.

I Sverige är vapen­affären historia, och affärsmannen Quattrocchis död blir en kort notis.

I Indien är affären där­emot ännu ett öppet sår, och hindinationalisterna – nu åter i opposition – gör vad de kan för att hålla liv i skandalen.

Ibland kastar historien riktigt långa skuggor.

Följ ämnen i artikeln