Wikström har ansvar för SOS
25 FEBRUARI 2015. SOS Alarm
SOS Alarms samtal med patienter låter fullständigt förfärliga. ”Stoppa din tumme i en påse och kör till sjukhuset.” Sköt dig själv, vi tänker inte hjälpa dig.
En del avEn lång rad Lex Maria-anmälningar vittnar om SOS Alarms attitydproblem.
De senaste dagarna har vi lyssnat på samtalet med den 16-årige pojke som blivit skjuten i huvudet. Larmoperatören läxar upp pojken som ligger bredvid sin döde kamrat. ”Kan du börja skärpa dig i stället för att kalla mig för jävla idiot. Vill du ha hjälp?”
Som om hjälpen inte vore självklar.
Som om en skjuten 16-åring inte har rätt att vara fullständigt hysterisk.
Det tog två och en halv minut innan ambulans skickades ut. SOS Alarm hävdade först att det gick fortare, men ändrade sig sedan och den pressansvarige förklarar att röran berodde på oss i media. Vi ringde hela tiden och på kvällen var han helt död.
Nu är det nog inte SOS Alarms personal som i första hand riskerar döden.
Larmnumret 112 ringer vi när hus brinner, när hjärtan stannar. Den larmoperatör som svarar är livlinan som kan vara just skillnaden mellan liv och död. Det är ett ohyggligt ansvar som egentligen inte kan läggas på operatörer utan längre utbildning.
Sju miljoner i straffvite
I avtalen med landstingen har SOS Alarm lovat att majoriteten av samtalen ska besvaras av utbildade sjuksköterskor, men så är inte fallet. Så sent som i fjol dömdes företaget att betala sju miljoner i straffvite för avtalsbrott.
Företagsledningen skyller på sjuksköterskebristen. Alla dåliga vårdgivare skyller numera på sjuksköterskorna. Om arbetsgivarna bara betalade bättre skulle väl sjuksköterskorna sluta åka till Norge och börja på larmcentralen i stället.
SOS Alarm ägs inte av någon riskkapitalist utan av landstingen och staten. För två år sedan konstaterade Riksrevisionen att staten måste ta ett större ansvar för ambulanserna. De tog för lång tid, konstaterade Riksrevisionen som menade att regeringen borde följa upp kvaliteten i larmkedjan.
Ingen kvalitetsförbättring
Någon kvalitetsförbättring har vi inte sett till. Riksrevisionen förbereder nu ännu en granskning av larmverksamheten.
Ansvaret vilar tungt på sjukvårdsminister Gabriel Wikström. Han äger halva SOS Alarm och är dessutom den som ska garantera en säker sjukvård. Och så länge larmpersonal kan ifrågasätta om en skjuten pojke ska ha ambulans, då är det faktiskt svårt att känna något större förtroende för den svenska sjukvården.