Schyman uppträder som en influencer
Kan sätta in dödsstöten mot Miljöpartiet
Gudrun Schyman har i decennier varit en naturkraft i svensk politik. Eller ett vindkraftverk kanske är en bättre liknelse. Hon har en osviklig känsla för vart vinden blåser och lyckas ständigt skapa energi omkring sig.
Det är därför inte konstigt att hon nu har engagerat sig starkt i miljö- och klimatfrågor. Klimatkrisen är det överhängande existentiella hotet mot mänsklighetens framtid. Ändå har Sveriges enda miljöparti det motigt och övriga partier har fastnat i en diskussion om kärnkraft och fossila bränslen ska subventioneras.
Det är klart att Gudrun Schyman ser en möjlighet att sätta eldgaffeln i baken på det tröga etablissemanget.
Gett MP skrämselhicka
Tillsammans med en rad namnkunniga personer ur olika sammanhang – KD-politikern Anders Wijkman, före detta S-ministern Kristina Persson, tidigare ärkebiskopen KG Hammar bland andra – har hon bildat Klimatalliansen. Den beskrivs som en "grupp arga och oroliga människor".
De har femton tydliga punkter som de anser bör uppfyllas under den kommande mandatperioden. Det handlar om att Sverige på olika sätt ska minska sina utsläpp av växthusgaser med tio procent årligen. Programmet har också fokus på folkbildning om klimat och biologisk mångfald till mer systemingripande förslag för en ekologisk tillväxt.
Initiativet är inspirerande och idérikt. Alla goda krafter behövs för att få samhället att ställa om till ett hållbart och socialt rättvist system som inte driver på klimatförändringarna.
Problemet med Klimatalliansen är att de överväger att bilda parti inför höstens val. Det har gett ett redan skadeskjutet miljöparti skrämselhicka.
Historien upprepar sig
I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar de tidigare miljöpartistiska språkrören Per Gahrton och Lotta Hedström rörelsen att inte utmana MP om de gröna väljarna. Istället bör man slå sina påsar ihop, är budskapet.
Scenariot känns igen från tidigare valrörelser. Gudrun Schyman ledde Vänsterpartiet till rekordresultat för att senare bryta sig loss och bilda Feministiskt initiativ. Då ansågs feminismen vara den överordnade frågan för henne. Partiet lyckades i kommun- och EU-val, men kom aldrig in i riksdagen trots flera försök.
Feministiskt initiativ skakade om, lyfte viktiga samhällsproblem och lockade framför allt rödgröna röster.
Kan avgöra valet
I ett parlamentariskt jämnt läge kan de rösterna göra hela skillnaden i höst.
I dag verkar även Gudrun Schyman ha gett upp Fi. Den slipade agitatorn är politikens kanske främsta influencer. Frågan är om någon annan politiker kan skrämma upp etablerade partier som hon.
Miljöpartiet ser i dagsläget ut att åka ut riksdagen. Det vore ironiskt och rätt sorgligt om Schymans allians blir de som sätter in dödsstöten för den radikala klimatpolitiska rösten i riksdagen.