Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Storlien visar risken med stängda gränser

Nordiska samarbetet ett gemensamt ansvar

Uteblivna norrmän har slagit hårt mot handeln i Storlien.

Öppna gränser mellan Sverige och våra grannar kan inte tas för givet. Det blev tydligt när Danmark, Norge och Finland en efter en stängde ned för att hantera coronapandemin i mitten av mars. Det har bland annat lett till en kris för svensk gränshandel som ställer frågor om hur stort utbyte vi egentligen kommer att ha av varandra i framtiden.

Ett talande exempel finns i Storlien, Åre kommun, som ligger i närheten av gränsen till Norge. Där öppnade det nya köpcentret Fjellhandel i början av april. Men det blev ett antiklimax.

Affärsidén är ganska enkel. Godis, alkohol och annat som är billigt för norrmännen att köpa för svenska priser samlat på ett ställe. Boende i Tröndelag, det län som gränsar till Jämtland, ska kunna göra dagsturer dit eller stanna till på vägen hem från sina fjällstugor.
Men se, det har de inte kunnat. Två veckor innan Fjellhandel skulle invigas kallade Norge hem sina stugturister och införde gränskontroller.

Affärsidén ställs på ända

Sedan dess har de delat in andra länder i gula och röda. De gula kan man att resa in till Norge från utan vidare. Röda kräver 10 dagars karantän. Systemet har baserats på den aktuella smittspridningen i olika länderna.

De bedömer inte Sverige som helhet utan har utgått från regionerna. Det har inneburit att exempelvis Jämtland har växlat mellan gult och rött enligt Norges system.

När länet gulmarkerades i början av september jublade gränshandlarna i Storlien. Sen blev det rött igen kort därpå.

Huvuddelen av det tilltänkta kundunderlaget har i praktiken hindrats från att åka till Fjellhandel. Det har ställt hela affärsidén på ända. Nu börjar effekterna av den stängda gränsen att visa sig.

Kommuner med gräns mot Norge har sammanlagt tappat 2,6 miljarder i försäljning - drygt 55 procent - med anledning av coronapandemin. Det visar siffror från SCB, som jämfört det andra kvartalet under 2020 med samma period förra året. Den utvecklingen får förstås konsekvenser för människorna som jobbar inom handel.

Under förra veckan kom nyheten att Stora Coop, en del av Fjellhandel, varslar 15 av de omkring 40 anställda. De hänvisar till stängningen av den norska gränsen som främsta anledning.

Rörligheten riskeras

- På lång sikt är jag lite orolig att det här av och på-läget på gränsen kommer att ha konsekvenser för hur människor väljer att ordna sina liv. Kommer man att söka ett jobb eller köpa sommarstuga i grannlandet, frågade sig Johan Strang, professor i Nordenstudier, när han medverkade i SVT Agenda i söndags.

Inslaget handlade om Finlands gräns mot Sverige men Strangs oro går förstås att tillämpa på Storlien. När det finns en risk för att gränspolitik kommer att stoppa norrmännen från att fira semester i sina fjällstugor lär jämtlandsfjällen tappa i attraktivitet.

Regionala skillnader i smittskyddsarbete riskerar nu rörligheten - en vital del av det nordiska samarbetet. Det är en verklighet långt från den vi förutsatt sedan Norden blev en passunion på 1950-talet.

När dammet lagt sig ligger ett gemensamt ansvar på både oss och våra grannländer att se till att vårt samarbete görs mer hållbart än vad det visat sig vara.