Kära Norge, du krossar mitt hjärta
Det borde oroa Erna Solbergs regering
I coronavirusets tid spelar det plötsligt roll att jag är både svensk och norsk medborgare. Stängda gränser har i stort sett omöjliggjort resande mellan Norge och Sverige vilket annars är en självklarhet.
Som norsk medborgare skulle jag kunna åka över och hälsa på släkten i sommar, men avstår. Det är inte läge att träffa bestemor. Jag är för övrigt inte särskilt sugen på tio dagar i karantän, vilket hade krävts av mig som bor på västkusten.
Men även om jag hade sluppit tänka på sådana faktorer är jag inte så säker på att jag hade velat korsa gränsen – jag hade inte känt mig välkommen. I mitt hemland. Det är så sorgligt att jag tror att mitt hjärta snart brister.
Jag undrar när min tvekan inför att besöka Norge kommer att försvinna, hur lång tid det tar innan det blir så naturligt som det borde vara. Risken för att fler än jag undrar det borde oroa Norges regering.
Sedan den 15 juli går det att resa mellan Norge och de flesta länder inom EU, EES och Schengen. Men majoriteten av svenskar är fortfarande oönskade, som det varit sedan nedstängningen i mars.
Det går självklart att förstå logiken i detta till synes objektiva förhållningssätt. Regioner med tillräckligt låg smittspridning grönmarkeras, medan andra inte håller måttet. Men det är svårt att inte läsa in en politisk dimension i det norska upplägget. Vi fick en inblick i hur Erna Solbergs regering resonerar på den presskonferens där de nya reselättnaderna presenterades.
– Sommaren är inte över ännu. I många av de länder vi nu öppnar för är det augusti som är den stora semestermånaden, sa näringsminister Iselin Nybø och syftade på viktiga turistländer som Tyskland.
Norge vill ha en våg av sommarturism innan det är för sent. En första åtgärd är att försiktigt öppna gränserna, en andra är att visa ett tydligt avståndstagande från hela världens skräckexempel.
Hade de menat allvar med att lätta på restriktionerna även i förhållande till Sverige skulle de enkelt ha kunnat välja en mer träffsäker metod för vilka områden som grönmarkeras.
Exempelvis finns det stora skillnader inom den rödmarkerade Västra Götalandsregionen, där Strömstads kommun som är beroende av norsk turism hade 20 bekräftade fall av covid-19 i början av juli jämfört med Göteborgs stad som hade 6 378.
Att slå in en kil mellan två länder som delar en drygt 160 mil lång gräns, som Norge gjort, får negativ effekt på de relationer som knyter våra länder samman.
Mig blir de inte av med i första taget, när mitt krossade hjärta läkt kommer jag att fortsätta åka över och äta mig mätt på lompe.
Men jag är orolig för att de svenskar som känner att de behandlas som paria inte kommer att vara så sugna på att bygga upp nya relationer till norrmännen.
Det borde oroa även regeringen Solberg.