Det hjälper inte att byta bank
Inte bara Swedbank som gör skumraskaffärer
Misstänkt penningtvätt, en razzia mot huvudkontoret, en utredning om grovt svindleri, en handelsstoppad aktie och en vd som nekas ansvarsfrihet av bolagsstämman, får sparken samt en fallskärm värd 21,6 miljoner.
De reportage som SVT:s " Uppdrag granskning" sänt har inte varit jätteroliga för landets största bank, Swedbank.
I sociala medier rasar bankens kunder och uttrycker sitt missnöje över Swedbanks agerande. Många hotar nu med att byta bank. Tidningarnas privatekonomer råder alla som tappat förtroendet för sin bank att helt enkelt flytta sina pengar någon annanstans. Bankbyten är inte så svåra längre och det tar högst tre vardagar att genomföra.
Smågodis, heroin, barnporr
Samtidigt vet vi alla, innerst inne, att om vi vill undvika att vara kunder i en bank som fifflar så hjälper det inte var vi har vårt lönekonto, våra besparingar eller våra lån.
Nästan allting som SVT:s "Uppdrag granskning" avslöjat om Swedbank under de gångna veckorna har också hänt i andra svenska storbanker.
Handelsbanken har fått stenhård kritik av den brittiska finansinspektionen eftersom banken i flera år har brustit när det gäller rutiner för att förhindra penningtvätt. När Aftonbladet i höstas berättade om en man som spelat bort flera miljoner kronor från sitt konto i Handelsbanken utan att banken satte stopp svarade banken att man inte lägger sig i vad kunderna köper, vare sig det är ”smågodis, heroin, barnporr eller glass”.
Nordea har skakats av anklagelser om penningtvätt där kriminella kretsar i Ryssland förvandlat stulna pengar till vita förmögenheter. 2015 avslöjade de så kallade Panamadokumenten att banken deltagit i skatteplanering med brevlådeföretag.
I fjol kom de första åtalen mot Danske Bank efter att det avslöjats att banken hanterat motsvarande minst 2 biljoner kronor av misstänkt svarta pengar från gamla Sovjetrepubliker.
Bankerna har inget lärt
I oktober 2018 avslöjades att stora internationella banker är inblandade i en gigantisk svindel med målet att plundra bland annat den tyska staten på skattepengar. Aktier har köpts och sålts i en hisnande hastighet, allt med syfte att kräva återbetalning av skatter som aldrig har betalats. Den svenska storbanken SEB var med på ett hörn. Banken ser dessutom ut att dras in i den baltiska penningtvätthärva som Swedbank är i.
Det är inte så konstigt. I det korta perspektivet är spekulationerna, trixandet och fuskandet alltid lönsamt. Att som kund byta bank rår inte på det.
Det som händer i Swedbank är förstås dramatiskt. Men det ska nog inte tolkas som att banken faktiskt lärt sig något. Det handlar mer om aktieägare som vill rädda aktievärdet.
Det som verkligen skulle behövas nu är myndigheter som kan skydda medborgarna från banker som är beredda att göra nästan vad som helst med sikte på nästa kvartalsrapport eller bonusutbetalning.
• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!