USA-myndighet tittar på SEB-transaktioner
Publicerad 2019-03-29
SEB har precis som Swedbank delstaten New Yorks finansmyndighet NYDFS i hasorna.
NYDFS har i veckan begärt information om SEB:s transaktioner med penningtvättmisstänkta Danske Bank.
Myndigheten har även krävt mer information om affärer med advokatbyrån Mossack Fonseca, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.
Advokatbyrån Mossack Fonseca är ökänd för att hjälpa kunder med skatteupplägg med hjälp av konton i skatteparadis.
På SEB tonar man ned dramatiken.
– Vi har ju varje vecka kontakter med myndigheter i alla länder där vi verkar, alla de myndigheter som bedriver tillsyn över oss. Det är en normal del av vår verksamhet, säger SEB:s presschef Frank Hojem till TT.
Vill inte kommentera
Hojem tillägger att SEB:s inställning alltid är samarbete med myndigheter och att dela all information med myndigheterna som de efterfrågar. Men att specifikt kommentera ett enskilt tillsynsärende är inte aktuellt.
Bloomberg hänvisar i sin artikel till en källa med insyn och rapporterar att även Nordea granskas i samma ärenden. Men varken myndigheten eller någon av bankerna vill kommentera ärendet.
Det har redan tidigare rapporterats att Swedbank fått frågor av NYDFS i samma ärenden.
Nyheten om SEB och Nordea kommer sedan Swedbanks förra vd Birgitte Bonnesen i torsdags fick sparken en timme före årsstämman. Detta var en följd av att Ekobrottsmyndigheten riktat misstankar mot banken om insiderbrott och grovt svindleri.
Tillfreds med processer
SEB är vid sidan av Swedbank en av de allra största bankerna i Baltikum, med en total utlåning i Estland, Lettland och Litauen på lite drygt 150 miljarder kronor.
TT: Hur ser ni på risken att SEB-konton har använts för penningtvätt i Baltikum?
– Vi känner oss tillfreds med de processer och rutiner vi har på plats, både vad gäller att upptäcka och övervaka transaktioner, säger Frank Hojem.
Enligt presschefen har SEB flera gånger gått igenom den baltiska verksamheten och annan verksamhet för att kontrollera att arbetet mot penningtvätt fungerar.
– Vi ser inga tecken på att vi systematiskt skulle ha missat den här typen av volymer eller att vi har blivit systematiskt utnyttjade, säger han.
Går inte att garantera
På SEB:s stämma i tisdags var frågan om arbetet mot penningtvätt uppe. Då konstaterade SEB:s ordförande Marcus Wallenberg att det inte går att ge några garantier för att banker inte blir utnyttjade av kriminella.
– Men vi gör vårt yttersta för att övervaka, upptäcka och rapportera, sade ordförande Marcus Wallenberg i sitt inledningsanförande.
Enligt Wallenberg har banken förstärkt resurserna för arbetet mot penningtvätt.
– När jag blickar framåt ser jag också anledning för SEB att göra ännu mer. Ny teknik kommer att bli avgörande för att förbättra vår och samhällets förmåga att upptäcka och övervaka.