Vårdbyråkratin växer som en cancersvulst
Dags att låta personalen på golvet bestämma
Om alla som väntade på operation eller specialistvård i Sverige samlades i en stad så skulle de fylla hela Örebro. Och lite mer därtill.
Läkarna blir fler men vårdköerna fortsätter växa. Vårdplatserna blir färre. Sjuksköterskor flyr yrket.
Det är något som inte stämmer i den svenska sjukvårdsapparaten.
Mellan 1974 och 2013 tredubblades antalet läkare och sjuksköterskor i Sverige, enligt statistik från Socialstyrelsen.
Samtidigt visar undersökningar att den faktiska tid som läkare ägnar åt patienter minskar. Bara en tredjedel av arbetstiden går till direkt patientarbete.
Läkare reagerar
Det här har fått läkare att reagera. På DN debatt beskriver tre läkare och en undersköterska vad de anser är roten till problemet: En upp- och nedvänd beslutsapparat där fler och fler beslut fattas uppifrån.
Konsekvensen blir att administrationen ökar nere på verksamhetens golv. Vilket i sin tur gör att byråkratin sväller några led upp för att hantera all data.
Det är ju det som blir beslutsfattarnas underlag.
Men samtidigt, det är också det som pluggar igen flödet i hela vårdapparaten. Får allt att rinna långsammare. Får personalen att springa snabbare.
Bara för att hinna samma sak som det för några decennier sedan gick att göra med färre personal på golvet.
Då, när arbetstiden inte åts upp av administration.
Vårdbyråkraterna tar över
Fenomenet är inte unikt för Sverige. När New Public Management blev en global trend på 1990-talet var det många organisationsledningar inom offentlig sektor som kopierade konceptet rakt av från näringslivet.
Ordning och reda är nödvändigt i alla organisationer, och särskilt när det är skattebetalarna som står för notan.
Men nu fick plötsligt all data, alla rapporter, kontroller och resultatmätningar ett egenvärde. Och kom längre och längre bort från den faktiska kärnan i verksamheten.
Den lilla detaljen att sjukhus finns till för att erbjuda vård.
Kul för den som knarkar excelark! Mindre kul för vårdpersonalen, med andra ord.
Våga ompröva maktstrukturen
Så här i valtider är det lätt att skrika sig hes om mer pengar till vården.
Det behövs säkert.
Men kanske är det dags att ompröva den struktur som den svenska vården vilar på.
Det är inte en naturlag att två av tre nyrekryteringar i regionerna går till vårdbyråkratin.
Vårdbyråkratin växer på bekostnad av läkarnas patientarbete. Hur bör den svenska vården organiseras för att få ut bästa möjliga vård för våra skattemedel? Var går gränsen mellan ”rimlig” administration och när alla dokument och styrdokument till slut står i vägen för att bedriva kvalitativ vård? Och hur påverkar dagens situation framtidens vård?
Chatta med Aftonbladets ledarskribent Lovisa Arvidsson. Chatten öppnar klockan 9.00 men du kan skicka in dina frågor redan nu.
Denna chatt är stängd.
Det fick bli morgonens sista inlägg. Vi har dragit lite över tiden, många inlägg har inte kunnat besvaras trots det. Kul att att så många velat diskutera frågan! Ha en fortsatt fin dag!
Jag håller med i din problembeskrivningen. Men jag tror inte på en nationell styrning. Jag anser att dagens administrationskrav är drivna just av att nationell nivå vill hålla koll på jämlik vård. En så stor organisation som hela sjukvårdssvergie skulle bli en koloss på lerfötter. Tänk istället delning så primärvård blir kommunal, länssjukhuset tas om hand av en grupp kommuner i samverkasförbund och enbart universitetssjukhuset blir nationella. Men det förutsätter att kommunerna vill o kan förstå vad vårdansvar betyder på riktigt.
NorrlänningGod morgon Norrlänning!
Det finns säkert flera sätt att organisera vården på som skulle fungera bra, men där risken alltid är överadministration. För saker måste ju mätas och dokumenteras, administration behövs. Men hur hindrar man den från att bli ett hinder för kärnverksamheten?
Lovisa Arvidsson20 juli 2022Inför ett, enhetligt datasystem i vården, istället för att regionerna ska ha olika system. (Åter)Anställ fler läkarsekreterare, som tar hand om administrationen. Ökat inflytande till de som kan vården, dvs läkaresjuksköterskor mfl.det är dom som vet vad som behövs.
MagganGod morgon Maggan
Det är ytterst märkligt att vi i ett digitalt och modernt land som Sverige inte kan ha enhetligt datasystem. Särskilt för journaler.
Lovisa Arvidsson20 juli 2022Mer pengar? Kanske! Men definitivt en rationalisering och genomgång av vem som gör vad!
Som operationssjuksköterska städar jag operationssalen mellan operationerna.
För dyrt att ta in städpersonal får man höra.
Folk skulle bara veta hur det går till. Vårdutvecklare och administratörer i överflöd. Skäms på er som styr och bestämmer!
SpecialistsjuksköterskaGod morgon Specialistsjuksköterska!
Det kanske är exakt det som krävs, att fler får höra hur det går till på golvet?
Lovisa Arvidsson20 juli 2022Tack för att du tar upp detta mkt angelägna ämne-oroande utveckling. Det anställs idag kommunikatörer,"controlers" och vårdutvecklare i mängder. När chefer tillsätts har dessa sällan vårdutbildning ( vilket är ändå vore viss fördel.???..) som leder och styr och "kontrollerar kvaliteten"via div.dokument ,checklistor och policydokument ! Suck.
Tyvärr har många medicinskt kunniga läkare mfl.abdikerat från ledarsskapsrollen !!
Hans EricsonHej Hans,
Det är ju den värsta konsekvensen, när kunnig och erfaren personal till slut abdikerar från yrket.
Lovisa Arvidsson20 juli 2022