Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Grattis, snart har vi sjukvård som i USA

De privata försäkringarna tar över – och vi läkare kan bara titta på

Lena Hallengren.

När skådespelaren Claes Malmberg fick prostatacancer tackade han sin lyckliga stjärna att han tecknat en privat sjukvårdsförsäkring. En försäkring han egentligen är emot att man ens ska kunna ha.

Köpa sig förbi andra cancersjuka i operationskön – kan man göra så?

Sverige har världens bästa modell för jämlik vård. Högspecialiserad och kostnadseffektiv, med mycket fina resultat inom cancervård, hjärtsjukdomar och barnsjukvård. Vård ges efter behov. Som läkare behöver jag aldrig ta hänsyn till patienten kan betala för sig. Ja, vi har stora problem med bemanning – problem som går att lösa – men det är ändå ett fantastiskt system.

Ett system som nu hotas i grunden.

Privatiseringen av vårdsektorn har öppnat för möjligheten att köpa sig förbi köer. Privata sjukvårdsförsäkringar ökar kraftigt. Och utvecklingen verkar nästan ostoppbar.
Förespråkare för vårdförsäkringarna framför ihärdigt att privat vård avlastar offentlig sektor. Det är en myt.

Den största bristen inom sjukvården är personal, inte pengar, och vi som jobbar i vården blir inte fler bara för att man flyttar oss från en offentlig operationssal till en privat. Vi tar bara hand om försäkrade patienter snabbare, medan köerna växer i den offentliga vården.

Men det är inte avlastning som är målet. Ekot har gjort en enkät bland regionpolitiker som förespråkar modellen. Robert Hamberg, moderat regionpolitiker i region Jämtland Härjedalen är brutalt ärlig:

– Jag tror att vi ofrånkomligt kommer behöva ha en diskussion om prioritering där vi inte erbjuder allt genom den skattefinansierade vården.

Först missköter man sjukvården så många vänder sig till privata lösningar. Man låtsas att det tillför resurser. Sedan sänker man skatten, minskar offentlig vård och hänvisar patienterna till dyra försäkringar.

Då har vi i princip samma situation som i USA – världens dyraste och mest ojämlika sjukvårdssystem.

Socialminister Lena Hallengren (S) ser vart vi är på väg och försöker på olika sätt reglera utvecklingen. Vi läkare ser vanmäktigt på – vi vill vårda efter behov, inte plånbok.

Vi har två organisationer som företräder oss: det anrika Läkaresällskapet och det privatvårdsvurmande facket Läkarförbundet. De förstnämnda är mycket bekymrade. De senare tog först tydlig ställning emot försäkringarna, men verkar det senaste året ha fallit för lobbyisterna. Många kollegor talar nu om att gå ur sitt fackförbund.

Vart är vi egentligen på väg? Claes Malmberg är emot att köpa sig förbi köer, men överlycklig att han kunde. Häri ligger hela problematiken.

Vill vi bevara, och reparera, ett unikt sjukvårdssystem där alla får ta del av all vård efter behov, eller ska varje patient betala för sig själv?


Vad tycker du om privata sjukförsäkringar? Chatta med Fanny Nilsson, ST-läkare i internmedicin och krönikör.

I chatten diskuterar Fanny Nilsson med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Nu är klockan 09.30 och jag måste gå och ronda patienterna på avdelningen. Tack för alla engagerade frågor, jag hann tyvärr såklart inte svara på alla!

  • tillhör de med en privat vårdförsäkring via jobb. Notera att detta gäller alla, arbetare som tjänstemän. Det jag inte riktigt förstår, är varför där alltid är lediga tider för privat vård. Medans i primärvården är det typ tvärtom ? Som exempel fick jag undersökning , röntgen, och operation (menisken) inom 5 arbetsdagar. Med detta spar vårt företag enormt mycket pengar istället för att ha mycket längre personalfrånvaro.

    Tony

    Därför att någon betalar för att de ska ha tillgång för att du ska få gå före, såklart. På vårdcentraler som tar emot privatförsäkrade patienter har de öronmärkta tider till dessa. De andra får snällt vänta på sin tur. Är det rätt och riktigt tycker du?

    Fanny Nilsson
    17 juni 2022
  • Jobbar med dessa försäkringar och jag säger det att det är för jäkligt att dom ska behöva finnas för vi har fantastisk sjukvård i Sverige men när den ser ut som den gör så förstår jag att allt fler tecknar vårdförsäkringar.

    Peter Hasslund

    När till och med försäkringsbolaganställda tycker att det är förjäkligt - visst säger det en del!

    Fanny Nilsson
    17 juni 2022
  • Du skriver i ett svar 'vi har vårdgaranti och möjlighet att söka sig till en annan region för att få vård om din egen inte kan leverera'. Vårdgaranti finns väl bara på papper, den funkar inte i verkligheten. Jag har själv väntad i mer än två år på en operation och i väntan på operationen tappat sjukpenning. När jag frågade vårdgivaren om vårdgarantin fick jag som svar, 'Vi uppfyller tyvärr inte vårdgarantin.' Jag kan därför förstå att den som har råd gärna betalar för förtur. Det grundläggande problemet är vårdköerna. Skulle de inte finnas, behöver ju ingen köpa förtur.

    Carina

    Hej Carina! Vad hemskt att höra att du väntat så länge på din operation. Vårdgarantin innebär att man kan söka sig till en annan region för att få samma vård. Tyvärr har ju många regioner det väldigt tufft nu efter pandemin. Jag håller med, skulle inte köerna finnas så skulle folk inte köpa försäkringarna. Men vi måste lösa grundproblemet vilket är bristen på personal. Det kommer vi INTE lösa med att personalen flyttar till försäkringsbolagsvården - det kommer bara förvärra det för alla i den offentliga kön.

    Fanny Nilsson
    17 juni 2022
  • Hej! Om vi får ett system där alla ska betala sin vård kommer alla samhällsbärande jobb som har relativt låg lön som undersköterska, polis, sjuksköterska, lärare, brandmän, fysioterapeut, arbetsterapeut m.m bli helt omöjliga att bemanna om de inte får tillgång till bra vård. Vem vill offra sig själv och sin barns hälsa för att ta hand om de som jobbar i andra branscher om de själva inte har råd. Hela välfärdslandet Sverige kommer gå under om borgarna inför detta fullt ut.

    Erik

    Hej Erik! Ja, det här är jag orolig för. Expansionen av privata vårdgivare med rikare kunder och större intäkter kommer såklart att attrahera sin personal med högre löner. Vi riskerar då att få ett a- och b-lag bland kollegorna, där de duktigaste söker sig till de bäst betalda jobben, och de med sämre meriter eller som är idealister blir kvar i offentlig sektor. Vi ser det redan hända till viss del i Stockholms extrema vårdvalssystem: Ett exempel är ryggkirurgin där svårt sjuka patienter måste opereras på sjukhus med närhet till intensivvård på grund av riskerna, medan friskare patienter kan opereras på små privata enheter ”ute på stan”. Vem vill arbeta på de överbelastade akutsjukhusen med vårdplatskaos, endast med mycket svårt grundsjuka patienterna? frågade sig en ryggkirurg jag pratade med. Väntetiderna till sjukhusoperationerna är också mycket längre, fast deras behov är större.

    Fanny Nilsson
    17 juni 2022

Följ ämnen i artikeln