Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

USA:s förfall gör världen osäkrare

Uppdaterad 2013-10-18 | Publicerad 2013-10-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den politiska dokusåpan i Washington börjar bli farlig

Ingen förebild Västvärlden förlorar allt mer av den "mjuka makt" som ligger i att vara förebild och önskvärd samarbetspartner.

I våras besökte jag Zimbabwe. Landet var mitt i den uppslitande valkampanj som i somras slutade med att presidenten sedan 33 år, Robert Mugabe, fuskade sig till ännu en mandatperiod.

I Zimbabwe kan man se vad västs ekonomiska och politiska förfall betyder i praktiken. Liksom en stor del av övriga Afrika vänder man sig nu österut, mot Kina. Där, inte i väst, ser man en förebild i ekonomisk tillväxt och fungerande institutioner.

Förskingrar "mjuk makt"

USA, och även Europa, håller på att förskingra den "mjuka makt" som ligger i att vara förebild och önskvärd samarbetspartner. Problemet med det är inte i första hand att väst förlorar inflytande - utan att drivkrafterna minskar för ökad demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Det är kanske inte så märkligt. EU verkar helt sakna förmåga att fatta politiska beslut och ekonomin står och stampar. I USA gick hela Washington i baklås. Republikanernas extremism hotade hela världsekonomin. För varje dag har västvärldens ledare framstått som allt svagare, och sämre på att hantera långsiktigt svåra frågor.

Ökad osäkerhet

Att diskussionen ens kommit till en punkt där USA kunde tvingas ställa in betalningarna blir i förlängningen lika mycket ett säkerhetspolitiskt problem som ett rent ekonomiskt. Det ökar osäkerheten i världen. Vilka övriga förpliktelser kommer USA att tvingas backa på?

Det vi bevittnar är en del av ett globalt skifte där västs samhällsmodell inte längre är självklar. Vi kan redan se i Ungern hur den form av "styrd demokrati" som vi annars brukar förknippa med Ryssland eller länder i Centralasien slagit rot i Europa.

Vad är botten?

För många av världens ledare är detta bekvämt. De har inget intresse av att låta människor vara med och bestämma, eller ännu värre rösta bort dem i val. Kina ställer inga jobbiga krav på mänskliga rättigheter för att göra investeringar och har ingen bråkig fri press att hantera.

Resultatet av dokusåpan på andra sidan Atlanten blir en farligare värld.